Bad- of douchekraan vervangen

 

Wilt u uw oude kraan vervangen voor een nieuwe design kraan? Dat kan! Een bad- of douchekraan vervangen kan door het doorlopen van een aantal eenvoudige stappen.

 

Stap 1: Kraanmaten

Bij kranen wordt bij de aanduiding veelal gesproken over een HOH afmeting. Hiermee wordt bedoeld de “Hart Op Hart” maat. De hartafstand is de maat die wordt gemeten vanuit het midden van de aansluiting.

 

Badkranen meten een hartafstand van 15cm. Douchekranen worden uitgevoerd in 12cm of 15cm. U kunt een 15cm kraan wel op een 12cm paneel bevestigen met behulp van een S-koppeling, maar niet andersom.

 

Stap 2: Hoofdkraan afsluiten

Sluit als eerste de hoofdkraan en de (eventuele) boilerkraan af. Zet daarna alle kranen in de badkamer en de hoger gelegen ruimtes open tot er nergens meer water uit loopt.

 

 

Stap 3: Oude kraan verwijderen

Om schade te voorkomen legt u eerst een handdoek op de bodem neer voor het geval er onderdelen vallen. Schroef daarna de kraan los en verwijder de rozetten en S-koppelingen.

 

 

 

Stap 4: S-koppelingen plaatsen

Wanneer u alles heeft verwijderd dient u de koppeling voor te bereiden. Windt eerst schroefdraadborg tape (tape dat je tegen lekkages om de schroefribbels bindt voor een waterdichte afsluiting) om de koppeling en draai vervolgens de nieuwe S-koppelingen in de waterleiding, maar niet te vast draaien. Controleer of de koppelingen goed zitten door de nieuwe kraan er losjes op de schroeven en stel de koppelingen eventueel iets bij.

 

 

Stap 5: S-koppelingen controleren

Controleer beide koppelingen op de gelijke diepte, juiste hartafstand en of ze beide horizontaal gelijk lopen. Verwijder nu weer de kraan en plaats de rozetten. Windt de schroefdraadborg tape om de vrije uiteinden van de S-koppelingen.

 

 

Stap 6: Nieuwe kraan plaatsen

Controleer of de kraan nog compleet is en alles nog op zijn plek zit. Plaats vervolgens de kraan over de S-koppelingen en schroef de kraan met de hand vast. Schroef daarna de kraan vast met een sleutel. Plaats een pleister of doekje tussen de kraan en de sleutel om beschadigingen voorkomen.

 

Sluit alle eerder geopende kranen en open de hoofdkraan. Controleer op lekkages en uw kraan is nu klaar voor gebruik!

Heeft u nog geen kraan? Kijk dan op www.Sanitairwinkel.nl/kranen/

 

Nodig voor de klus:

–          Kraan

 

Bezoek ook onze andere klustips voor meer van dit soort handige stappenplannen!

 

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *