Waarom ventileren in de badkamer zo belangrijk is

Ventilatie in uw badkamer

Uit een onderzoek, gedaan door Grohe onder ruim duizend mensen, bleek dat ruim zes op de tien Nederlanders zich zorgen maakt over de veiligheid, gladheid en de ventilatie in hun badkamer.

Wat kunt u doen om u veiliger te voelen in uw badkamer?

Doordat er veel vocht vrij komt in uw badkamer als u gaat douchen, stomen of baden is een goede ventilatie belangrijk. Dit om vreemde geuren, vochtproblemen, gladheid en condens tegen te gaan. Het vocht tast naast uw badkamermeubels ook uw schilderwerk aan en creëert  de ideale plek voor schimmel. Een badkamerventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor u minder last krijgt van condens en zo schimmel en kapotte meubels/muren kan tegengaan. Wanneer u schimmelplekken behandelt, zonder te kijken naar de badkamerventilatie, komen de schimmelplekken na verloop van tijd weer terug en kunt u weer van voor af aan beginnen.

Verschillende badkamerventilatoren

Ventilatoren met timer vind je op Sanitairwinkel.nlVentilatoren met schakelaar vind je op Sanitairwinkel.nlVentilatoren met hygrostaat vind je op Sanitairwinkel.nl

Bij een badkamerventilator kunt u kiezen uit drie uitvoeringen; standaard, met timer en met een hygrostaat. Een standaard badkamerventilator kan alleen aan/uit en heeft verder geen andere opties. De badkamerventilator met een ingebouwde timer start, zodra u gebruikt maakt van de badkamer, en loopt een aantal minuten door wanneer u de badkamer heeft verlaten. De aantal minuten kan worden ingesteld tussen de 5-15 minuten. De badkamerventilator met een hygrostaat is een luxere versie. Deze ventilator gaat automatisch aan als de luchtvochtigheid boven de ingestelde waarde komt. De ventilator blijft actief totdat de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt.

Een beter badkamermilieu begint bij uzelf

Maak uw badkamer goed droog

Verlaat uw badkamer pas zodra u uw tegelwanden, spiegels, bad– en douchewanden goed heeft gedroogd. Laat daarnaast geen natte handdoeken liggen en maak uw ventilatiesysteem regelmatig schoon, zodat de ventilator zijn werk goed kan blijven doen. Plaats uw ventilator op de muur waar het vochtprobleem het groots is. U kunt hierbij denken aan boven uw bad en/of douche. Uw raam openzetten in uw badkamer biedt vaak de verkeerde ventilatie. Wanneer het namelijk buiten koud is, komt in plaats van warme lucht, koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht. Daarnaast ventileert een raam onvoldoende om schimmelvorming tegen te gaan.

Goede ventilatie is goed voor uw badkamermilieu

Met een goede ventilatie wordt vocht afgevoerd en frisse lucht in de badkamer gebracht. Zo zorgt u voor een gezond badkamerklimaat en voor het behoud van uw kostbare badkamerproducten.

Hoe herkent u een vochtige badkamer?

U kunt een vochtige badkamer makkelijk herkennen aan de volgende punten:

  • Condens op uw ramen
  • Uw radiator is aangetast door roest
  • Schimmel (zwarte plekken) op uw muren en/of plafond
  • Vochtplekken op uw muren en/of plafond
  • Verf- of stucwerk dat loslaat of gaat scheuren
  • Een muffige lucht

Hoe voorkom ik vochtoverlast en/of schimmel?

Helaas is schimmel overal te vinden en niet geheel te voorkomen. Het is echter wel mogelijk om de kans op schimmel te minimaliseren. Schimmel komt overal voor. Of het nou in huis of op uw eigen huid is. Schimmel is er in meer dan 40.000 verschillende soorten. Daarom is het belangrijk om schimmel zo min mogelijk kans te geven om te groeien. Schimmel groeit het liefst op vochtige plekken. Dit is belangrijk om te onthouden! Als u namelijk net gedoucht heeft of in bad hebt gezeten is de lucht van de badkamer vochtig en warm. Dé ideale omgeving voor schimmel.

Schimmel in de badkamer voorkomen

Hoe verminder ik vochtoverlast en/of schimmel?

Er zijn naast ventileren ook nog manieren om kans op vochtoverlast en schimmel te verminderen in uw badkamer. Zo kunt u bijvoorbeeld de badkamerverwarming uitdraaien zodra u klaar bent in de badkamer. Warmte en vocht is de perfecte omgeving voor de schimmel.

Schimmels houden niet van gladde oppervlakken, vandaar dat de meeste badkamers betegeld zijn. Uw plafond betegelen is natuurlijk wel lastig, maar u zou kunnen overwegen een aluminium of kunststof plafond te nemen. Of u kunt gebruik maken van schimmelwerende verf. Let wel op dat uw plafond droog en vrij van schimmel is voordat u gaat schilderen, anders heeft het alsnog geen effect.

Voorkom schimmel door uw badkamer schoon en droog te houden

Daarnaast is een goede badkamerisolatie ook zeker aan te raden. Een goede isolatie zorgt ervoor dat er minder temperatuurverschil is tussen de lucht en de oppervlakte in kwestie, wat de kans op condens weer vermindert.

Wel en niet doen in uw badkamer

Doen:

  • Vervang je douche- en badgarnituur regelmatig. Uw badborstels en sponzen blijven vaak langer vochtig en dit is dus een prima basis voor schimmel om te groeien.
  • Was uw badmat regelmatig. Doordat de badmat op vochtige tegels ligt kan hij aan de onderkant gaan schimmelen.

Niet doen:

  • Vochtige spullen laten rondslingeren in uw badkamer. Hang natte handdoeken of natte kleren uit of ruim ze op.
  • Schimmel negeren. Heeft u de eerste tekenen van schimmelvorming gespot? Negeer het niet! Schimmel kan zich namelijk snel vermenigvuldigen, waardoor het schimmelgebied steeds groter wordt.

Wat kost ventilatie in uw badkamer?

Hoeveel kost een ventilatiesysteem in mijn badkamer=

De kosten van een ventilatiesysteem kunnen erg variëren van €26,- tot maar liefst €2399,-. Natuurlijk ligt het eraan wat u zelf wilt, want er zijn namelijk ook prima tussenwegen. Wilt u een gemakkelijk systeem waar u niet naar hoeft om te kijken of wilt u zelf de controle behouden wanneer de ventilatie start of stopt? Iedere ventilator heeft zo zijn voordelen en bijkomende kosten. Neem een kijkje in het ruim assortiment van Sanitairwinkel.nl en kies de ventilatie die bij u past!

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *