Badkraan of douchekraan monteren

Grohe douche en badkranen

Is het tijd om uw badkraan of douchekraan te vervangen en wilt u kosten besparen door het zelf te monteren? Sanitairwinkel maakt het u makkelijk met een stappenplan.

Allereerst is het belangrijk om voor uzelf te bepalen wat u zoekt. Er zijn velen soorten badkranen en douchekranen beschikbaar, daardoor kunt u soms door de bomen het bos niet meer zien. Het is daarom verstandig om zelf te bepalen wat u graag wilt. Wilt u een kraan die u kunt bedienen door middel van een hendel, knop/greep of een kruisgreep? Zoekt u een inbouwkraan of een opbouwkraan? Heeft u ook al nagedacht in welke kleur u uw nieuwe kraan zou wensen?

Tip: u kunt ook overwegen om te kiezen voor een waterbesparende kraan. Deze kraan biedt u hetzelfde douchecomfort maar bespaart jaarlijks per persoon 3000 tot 6000 liter warm water! Goed voor uw portemonnee én het milieu!

Benodigdheden voor de montage

Materialen: Gereedschappen:
Badkraan of douchekraan Liniaal
S-koppelingen (2x) Steeksleutels
PTFE-tape Waterpas
Bahco sleutel

 

Allereerst een kleine uitleg tussen het verschil van een badkraan en een douchekraan.

Wat is een badkraan?

Image converted using ifftoanyEen badkraan is ontworpen om met relatief hoog waterafvoer (tot wel 25 liter per minuut) warm water te kunnen leveren om het ligbad in zo kort mogelijke tijd te kunnen vullen met warm water. De uitloop is daarom meestal ook groter dan bijvoorbeeld van een wastafelkraan. Veel badkranen hebben tevens een aansluiting voor een doucheslang, alsmede een omstelknop tussen beide uitlopen. Met een knop of hefboom kan voor de baduitloop of voor de douche worden gekozen. Sommige (druk)knoppen springen automatisch in de stand baduitloop als de waterdruk wegvalt (na het douchen), zodat de doucheslang zich kan legen in het bad. Vrijwel alle moderne badkamers worden voorzien van een thermostatische badkraan.

Wat is een douchekraan

102478De douchekop is meestal met een doucheslang op de kraan aangesloten en deze voert het water naar de douchekop, maar soms wordt de douchekop vast aan de wand gemonteerd en is de leiding van kraan naar douchekop in de wand weggewerkt. Sommige douchekranen hebben tevens een gewone uitloop, alsmede een omstelknop tussen uitloop en douche. Afhankelijk van het type douchekop dient de watertoevoer tussen de 6 en de 12 liter per minuut te zijn voor een normale douche. Douchekranen zijn vanouds tweeknopsmengkranen, maar tegenwoordig past men de thermostaatkraan toe. Met de moderne uitgebreide douchecabines met regendouche en massagekoppen komt het regelmatig voor dat de warmwatertoevoer tekortschiet omdat het vermogen van het warmwatertoestel dat dit water moet leveren te laag is of omdat de leidingdruk onvoldoende is.

Stap 1. Rekening houden met de hartafstandenStap-4

Vóór het installeren van uw douche- of badkraan controleert u eerst of u wel de juiste hartafstand heeft gekozen voor uw kraan. Badkranen hebben doorgaans een hartafstand van 15 cm, terwijl douchekranen kunnen variëren in 12 tot 15cm.

let op: U kunt wel een 15 cm kraan monteren op een 12 cm muurplaat met behulp van S-koppelingen, maar u kunt niet een 12 cm kraan monteren op een 15 cm muurplaat.

Stap 2. Afsluiten water

Stap 2. Hoofdkraan afsluitenBegin met het afsluiten van de hoofdkraan van de waterleiding. Heeft u ook een boilerkraan? Vergeet niet deze dan ook af te sluiten. Zet daarna alle kranen in de badkamer en hoger gelegen vertrekken open, tot er nergens meer water uitloopt.

 

 

 

Stap 3. Uw oude kraan demonteren

Oude kraan verwijderen/demonterenSchroef uw oude kraan los en verwijder hierbij de S-koppelingen en rozetten. Let u wel op tijdens het demonteren dat u iets, bijvoorbeeld een handdoek, onder de kraan legt, zodat uw douchebak/bad niet kan beschadigingen mocht er iets vallen.

 

 

Stap 4. S-koppelingen plaatsen

Stap2Voordat u de nieuwe S-koppelingen plaats is het verstandig om de s-koppelingen in te tapen met bijvoorbeeld afdichtingstape. Plaats uw nieuwe S-koppeling en draai de S-koppelingen in de waterleiding. Controleer of de koppelingen goed zitten voor uw nieuwe kraan door hem er losjes op te schroeven en de koppelingen eventueel iets bij te stellen. Vergeet niet te kijken of ze even diep zijn, de juiste hartafstand hebben en waterpas zijn. Haal de nieuwe kraan weer los en plaats nu eerst de rozetten. Plaats afdichtingstape om de vrije uiteinden van de S-koppelingen.

Stap 5. Kraan monteren

Stap5Na het plaatsen van de S-koppelingen en rozetten is het tijd om de kraan te monteren. Begin de kraan te schroeven met uw hand op de S-koppelingen. Pak later een bahcosleutel. Om beschadigingen te voorkomen kunt u de moeren intapen met pleisters. Gebruik daarnaast ook geen waterpomptang, ook dat voorkomt beschadiging. Tussen de bahcosleutel en de moer in kunt u een doek plaatsen. Draai nu de kraan goed vast.

 

Stap 6. Controle

Stap6Sluit al uw eerder geopende kranen en open de hoofdkraan (eventueel ook de boilerkraan) en controleer de nieuwe kraan op lekkage.

 

 

 

Bekijk alle douchekranen Bekijk alle badkranen

Mocht het monteren of het vervangen van de bad of douchekraan niet lukken neem dan contact op met een expert.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *