Creatieve maar vreemde toiletten wereldwijd

Er bestaan vele toiletten in alle soorten en maten, maar de toiletten op deze pagina zijn wel heel uniek in hun soort! De een noemt het wellicht ‘creatief’ terwijl een ander het zou typeren als ‘vreemd’.

Toilet van goud

WC-paviljoen 'golden toilet'

Deze ‘gouden’ openbare wc in Wembley (Londen) is ontworpen door Gort Scott die als uitgangspunt ‘vertrouwen en trots in een openbare plaats’ nam.

De buitenkant is gemaakt van een glinsterende gouden aluminium, die is geperforeerd nabij het dak. Gedurende de dag krijgen de toiletten in het gebouw zonlicht, terwijl ’s nachts de perforatie lijkt te branden van binnenuit.

Kijken naar de hemel

Wij kunnen er in Nederlland ook wat van! De Nederlandse firma Lagado Architecten heeft namelijk een tijdelijk openbaar toiletblok ontworpen, in Rotterdam, met open weides in het dak, zodat gebruikers kunnen zitten en tegelijk kunnen kijken naar de hemel.

“De bomen boven het dak geven een beschermd en bedekt gevoel en werpt schaduwen in het interieur en op de gesloten dakvlakken,” aldus architect Verhagen.

Huttoilet

Een echt vakantiegevoel krijg je van dit ontwerp. Deze openbare toiletten in Japan, ontworpen door Tato architecten, bestaat uit een gebogen wand beschut onder een puntdak.

Het dak is bekleed met een mengsel van dekkende en transparante tegels, waardoor daglicht er doorheen kan schijnen.

Het buitentoilet

Dit buitenurinoir, ontworpen door de Franse ontwerpstudio Faltazi slots, is bedoeld voor festivalgangers. Zo kunnen gebruikers in een baal stro urineren, zodat deze zich na 6 maanden kan omzetten tot compost.

Dit urinoir komt in 2 uitvoeringen, de platte polypropheen (DIY) model en de roestvrijstalen versie.

Dinosaurustoilet

Nieuw Zeeland architecten ‘Studio Pacific’ ontwierp openbare toiletten gevormd als koploze dinosaurussen. Deze openbare toiletten bevinden zich op de Synergy Plaza in het Kumutoto Precinct in Wellington.

Bij het ontwerp werd rekening gehouden met verscheidene aspecten zoals veiligheid, hygiëne en vandalisme. De opdracht luidde om een structuur met een sculpturale vorm, iets iconisch, zeer zichtbaar en ongebruikelijk dat ook goed geïntegreerd kon worden in de visuele en historische context van de omliggende wijk.

‘Toiletje op de hei’

Dit klein, roestig toilet kun je vinden langs één van de toeristenroute’s van Noorwegen op de Akkarvikodden bergtop. Het toilet is gebouwd in 2009 en vervangt een voorgaand toiletblok dat was weggewaaid.

Het gebouw heeft geen ramen, blijkbaar om bezoekers een rust te geven van de omgeving.

‘De inwrijver’

De Belgische studio TULP Design hebben verschillende ontwerpen uitgerold. Zo hebben ze voor de narcist een toilet vol met spiegels, voor de grijpgrage bezoeker een toilet vol met toiletrollen en voor de creatievelingen een toilet vol met markers.

Urinoirs voor vrouwen

Kopenhaags studio UiWE werkt aan een urinoir voor vrouwen. Ook dit toilet is voornamelijk bedoeld voor festivals. Het toilet bestaat uit een kluster met vier urinoirs eromheen.

Mrs. Hudson

2-B-2 uit Oekraïne komen met een toilet genaamd ‘Mrs Hudson’. De architecten zeggen dat de vorm is gebaseerd op een ‘bewerkte waterdruppel’. Het gerucht gaat dat het toilet is genoemd naar de landlady van de fictieve detective Sherlock Holmes.

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *