Creëer sfeer met badkamerverlichting

Tijdens het nemen van een bad is sfeer een belangrijk element om optimaal te kunnen genieten in de badkamer. Als u in de badkamer gebruik maakt van een bad of douche, kan dat verschillende redenen hebben. De meest voor de hand liggende reden is uzelf opfrissen. Een andere reden zou kunnen zijn dat u toe bent aan een moment van rust en dan is het natuurlijk ideaal als u de sfeer van uw eigen badkamer kunt aanpassen aan uw stemming.

Badkamerverlichting

Een belangrijk element om sfeer te creëren in een badkamer is badkamerverlichting. Wanneer u om 8 uur in de ochtend op uw werk moet zijn en daarvoor uzelf nog snel moet opfrissen, zal de sfeer in een badkamer u waarschijnlijk niet veel interesseren. In dit geval zult u vaak kiezen voor de standaard badkamerverlichting.

Anderzijds kan de badkamer ook een moment van rust bieden. In deze situatie is het ideaal als u uw eigen badkamer kunt personaliseren en de stijl kunt creëren waar u op dat moment naar op zoek bent. Badkamerverlichting kan hierin een grote rol spelen. Tegenwoordig zijn er tal van verschillende soorten badkamerverlichting mogelijk. Zo kunt u zelfs de binnenkant van een bad of douche helemaal verlichten, wat tevens kan zorgen voor een mooie lichtcombinatie op de muur. U kunt het zo gek niet bedenken, tegenwoordig is alles mogelijk!

Douchekopverlichting
Douchekopverlichting

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting maakt het mogelijk om de stemming in de badkamer te veranderen zoals u dat zelf maar wilt. De sfeerverlichting kunt u in een paar seconden aanzetten om zo meteen te kunnen genieten van een welverdiende rust. Sfeerverlichting creëren is gemakkelijk en ideaal, omdat verlichting plaatsen bijna op iedere plek mogelijk is. U kunt bij het aanschaffen of renoveren van een badkamer een lichtplan op (laten) stellen, hierdoor kunt u de hele badkamer afstemmen op bepaalde sferen. U kunt hierbij hulp vragen bij een verlichtingsadviseur.

Badverlichting
badverlichting

Bij het maken van een lichtplan is het belangrijk dat u rekening houdt met de zone-indeling in een badkamer en de elektronische materialen die in elke zone toegepast mogen worden. Een vochtige of natte huid zorgt voor een verlaging van de lichaamsweerstand, waardoor de kans groter is dat uw lichaam een elektrische schok ontvangt.

 

Badkamerzones

Een badkamer bestaat uit 3 zones. Voor elke zone gelden verschillende eisen voor het plaatsen van verlichting. Voor het plaatsten van verlichting in zone 1 gelden strengere regels dan het plaatsen van verlichting in zone 2 of 3.

De badkamerzones volgens NEN 1010
De badkamerzones volgens NEN 1010

Zone 1 is de natte zone. De binnenkant van een bad en de douchecabine horen bijvoorbeeld bij zone 1. In zone 1 mag alleen verlichting geplaatst worden die daarvoor geschikt zijn.

Zone 2 bestaat uit het gebied met een afstand straal van 60 cm tot een hoogte van 260 cm van zone 1. In zone 2 mag, net als in zone 1, alleen apparatuur geplaatst worden die daarvoor geschikt zijn.

Wanneer u buiten deze 2 zones apparatuur plaatst, spreekt u van zone 3. In zone 3 kunt u gerust alle soorten verlichting plaatsen, omdat dit buiten bereik is van spattend of spuitend water.

Voor meer informatie over de zone-indeling van een badkamer en de verschillende eisen hiervan kunt u de website van NEN 1010 raadplegen.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *