Doe-Het-Zelf: Maak uw eigen handzeep

 

Nu de eerste winterdagen alweer in zicht komen en het gure weer ons wat vaker binnen houdt, komt bij ons de doe-het-zelf mentaliteit omhoog. Een collega vertelde ons onlangs over het maken van je eigen handzeep en dit leek ons een leuk idee. Vandaar dat dit recept voor het maken van uw eigen handzeep!

Het maken van je eigen handzeep is ontzettend gemakkelijk en kostenbesparend. Een flacon handzeep a 200ml kost namelijk al gauw 2 euro, terwijl een blok zeep (100gr) te vinden is voor onder de 1 euro. Met dit recept toveren we 1 blok zeep om in 1 liter handzeep. Het enige wat je nodig hebt is:

 

 


Pak je blok zeep en breek deze in kleine stukken. Dit kunt u bijvoorbeeld met een mes doen. Als dit niet lukt kunt u het ook proberen met een kaasschaaf, door hiermee plakken van het blok af te schaven.

Als u kleine zeep bokjes heeft gemaakt, gooit u deze samen met één liter water in een pan en zet deze op het gasfornuis onder een laag vuurtje.

 


Voeg nu een eetlepel glycerine toe aan het mengesel. Glycerine zorgt ervoor dat uw handzeep een beetje dikte krijgt, anders zou het zo waterig zijn dat het tussen uw vingers door zou lopen.

Hoewel glycerine misschien een beetje een enge naam heeft is het niet giftig of gevaarlijk.

 

 

 

Nu alle ingrediënten in de pan zitten moet u goed roeren tot dat alle zeep is opgelost in het water en u dus geen brokken meer vindt in het mengsel.

Als alles goed is opgelost in het water zet dan het vuur uit en laat het mengsel een nacht staan om af te koelen.

 

 


Goedemorgen!.. Uw eigen handzeep is bijna klaar, helaas zoals u zelf zult zien is de handzeep nu erg hard en kan zo niet worden gebruikt.

Het laatste wat moet gebeuren is even de mixer erop om alles een laatste maal te mengen. Hierdoor wordt het mengsel vloeibaar en klaar voor gebruik!
 


Afhankelijk van de zeep zou u eventueel met ander keukengereedschap kunnen proberen. Het gemakkelijkst is gewoon met een elektrische mixer dan bent u in no-time klaar.

Pas wel op dat u de mixer niet scheef houdt want voordat u het weet zit u, onbedoeld, helemaal onder de zeep.

 

 

Giet nu het gemixte en ondertussen weer vloeibare mengsel in de dispenser en klaar is kees.

Waarschijnlijk, tenzij u een dispenser heeft van één liter, houdt u erg veel zeep over. U kunt dit gewoon in een oude frisdrank fles bewaren. Dit blijft gemakkelijk maanden goed.

 

 

Hopelijk bent u tevreden met uw nieuwe, zelfgemaakte handzeep en bent u even het koude weer van buiten vergeten.

Fijne dag nog!
Team Sanitairwinkel

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *