Doe-het-zelf tips voor in de badkamer

Bent u een beetje handig met de hamer en kunt u goed overweg met een boormachine, maar heeft u toch nog moeite met het klussen in de badkamer? Dan is dit artikel met 10 simpele doe-het-zelf tips voor in de badkamer misschien wel interessant voor u!

1. Hoe maakt u een gat in een tegel zonder deze te beschadigen

tegel borenZorg ervoor dat u de juiste drilboor gebruikt. De drilboor die u gebruikt voor het boren in hout zal niet werken. De eerste stap is het markeren van de tegel op de plek waar u het gat wilt boren en vervolgens plakt u de tegel af met afplakband in de vorm van een X.

De afplakband zal ervoor zorgen dat de boor zich niet verschuift op het gladde oppervlak van de tegel, en zal ook voorkomen dat de tegel barst.

 

2. Hoe verschoont u een afzuigkap (voor zowel de keuken als badkamer)

afzuiging afwassenAls de vacuüm van de afzuigkap vuil is en niet meer goed functioneert wordt het tijd om uw afzuigkap in de badkamer of keuken te verschonen.

Schakel eerst de voeding van de afzuigkap uit in het zekeringskastje. Verwijder dan het deksel van de afzuigkap, vervolgens haalt u de ventilator uit de afzuigkap.

Deze wast u beide in warm, gezeept water. Vervolgens spoelt u ze af en laat ze drogen. Als alles weer droog is zet u uw afzuigkap weer in elkaar en kunt u het stroom weer aanzetten om de afzuigkap uit te testen. Uw afzuigkap is weer schoon en klaar voor gebruik.

3. Hoe voorkomt u vlekken bij het schilderen

verf laten mors3en

Voorkom dat u vlekken maakt bij het schilderen vanuit een blik. Dit kunt u simpel doen door het plaatsen van een papieren bord onder het verfblikje. Let erop dat het bord 5 cm wijder is dan het blikje zelf. Zo wordt het verf dat buiten het blikje valt opgevangen door het bord en niet door de vloer of uw schoenen.

 

 

 

4. Hoe repareert u een lekkende kraan (doe-het-zelf)

lekkende kraanOm een lekkende kraan te repareren kunt u het beste eerst het water afsluiten (dit kunt u doen via de hoofdkraan). Vervolgens zet u de kraan aan zodat deze helemaal leegloopt. Als de kraan ook is voorzien van warm water is het belangrijk dat u eerst de ketel en het verwarmingselement uitschakelt.

De volgende stap is het vervangen van het kraanleertje. Deze kunt u vinden onder de kraanknop. U begint met het verwijderen van de kraanknop (dit is per kraan verschillend). Een kraanleertje wordt ook wel rozet genoemd. Dit is een klein, rond en dun cirkelvormig object.

Onder de knop van de kraan vindt u de sierhuls. Deze dient los te worden gedraaid met een moersleutel. Om beschadiging van de kraan te voorkomen is het verstandig om een doekje tussen de moersleutel en de sierhuls te plaatsen.

Vervang dan het kraanleertje en schroef daarna alles weer vast.

5. Hoe ontstopt u een wastafel

verstopte wasbak1Als het water zich verzamelt in de gootsteen en langzaam door de goot verdwijnt betekent het dat de wastafel is verstopt. Het ontstoppen van de wastafel is vrij eenvoudig en kan gedaan worden met een ontstopper.

De eerste stap is het blokkeren van het gat aan de bovenkant van de gootsteen. Dit kunt u doen met een stuk vochtig keukenpapier of een doek. Vervolgens laat u de kraan lopen totdat het water net het rubberen gedeelte van de ontstopper bedekt.

Om het toilet te ontstoppen zet u de ontstopper op de afvoerput en gaat u op en neer met de ontstopper om het water door de gootsteen te forceren. Vervolgens zet u voor een paar minuten de kraan aan om de overblijfselen van de verstopping weg te spoelen.

Als dit niet werkt kunt u het beste de afvoer grondig schoonmaken. Hiervoor plaatst u een emmer onder de afvoerbeker. Vervolgens maakt u de afvoerbeker los (deze vindt u onder de wastafel) en maakt deze grondig schoon.

Het ontstoppen van de afvoer kan ook met behulp van bruistabletten. Voor meer informatie hierover kunt u altijd het blogartikel “Diverse adviezen, nuttige tips en huishoudmiddeltjes voor uw badkamer! (2)” raadplegen.

Bent u geïnteresseerd in een nieuwe wastafel? Bij Sanitairwinkel vindt u een uitgebreid assortiment aan wastafels!

6. Hoe ontstopt u een wc

ontstop een toiletOmdat we het nu toch hebben over “ontstoppen” kunnen we het toilet er ook even bij nemen. Het is belangrijk dat u bij het ontstoppen van de wc eerst zoveel mogelijk water uit het toilet verwijdert (Dit kunt u door door het water uit de wc te scheppen) . Vervolgens gebruikt u een ontstopper of een ijzeren hanger (waar u kleding op hangt) en probeert u daarmee de blokkade te verwijderen. Bij gebruik van een hanger vouwt u de ijzeren hanger open en doet u een lap op het uiteinde van de hanger om beschadiging van het toilet te voorkomen.

Een alternatieve manier om de wc te ontstoppen vindt u in het blogartikel “Diverse adviezen, nuttige tips en huishoudmiddeltjes voor uw badkamer! (2)“.

 

7. Hoe ontlucht u een radiator

radiator schonmakenHet kan voorkomen dat de verwarming aan de bovenkant koud is en aan de onderkant warm is. Dit kan op een eenvoudige manier worden opgelost door het vrijlaten van de vastgelopen lucht die de kou veroorzaakt.

Hiervoor draait u eerst de thermostatische kraan van alle radiatoren (inclusief handdoekradiatoren) helemaal open. U kunt het beste beginnen vanaf het laagste punt in uw huis. Vervolgens werkt naar boven toe en eindigt met de radiator op het hoogste punt. Als u dit heeft gedaan, is het belangrijk dat u de thermostaat zo laag mogelijk (of uit) zet.

Bij het ontluchten van de radiator heeft u een speciaal verwarmingssleuteltje nodig. U draait hiermee de ontluchtingsventiel (deze is te vinden in een van de hoeken van de radiator) langzaam tegen de klok in open waardoor de vastgelopen lucht uit de radiator zal ontsnappen.

Vervolgens sluit u de ventiel wanneer u ziet dat er water uit komt. U kunt voorkomen dat de waterdruppels op uw vloer vallen met een doekje. Dit herhaalt u bij alle radiatoren. Als u alle radiatoren heeft gehad, kunt u de verwarming weer aanzetten en bij elke radiator controleren of er geen water meer uit het ventiel komt.

8. Hoe haalt u behang snel en eenvoudig van de muur af

BehangVerwijderen_3Het verwijderen van behang gaat het makkelijkst met een stoomapparaat. Maar als u geen stoomapparaat heeft kunt u dit ook op een andere manier doen.

Voor het verwijderen van behang heeft u een stanleymes of prikroller nodig. U begint met het maken van gaten in het behang door hier voorzichtig overheen te gaan. Vervolgens brengt u een mengsel van warm water en afwasmiddel aan op het behang. U laat dan het behang goed doorweken (circa 10 minuten). Hierna kunt u proberen het behang van de muur af te halen. Als dit nog steeds moeilijk is kunt u het behang nogmaals doorweken en het opnieuw proberen.

Met een stanleymes kunt u het behang vrij snel van de muur af halen. Om te voorkomen dat de muur beschadigd wordt is het verstandig om het mes voorzichtig tussen het behang en de muur te plaatsen.

9. Hoe maakt u een net gat in de muur

(doe-het-zelf) netjes gat borenVindt u het irritant om te stofzuigen nadat u een gat in de muur boort? Dit artikel biedt hier een eenvoudige oplossing voor.

Om te voorkomen dat restjes van het boren op de grond terecht komen kunt u gebruik maken van een envelop. Deze kunt u makkelijk met wat plakband onder de plek waar u het gat wilt boren vast plakken. Zo zal al het vuil bij het boren in de envelop vallen en hoeft u niet meer te stofzuigen.

 

 

10. Hoe vult u gaten in de muur

gaten vullen_8Het vullen van gaten in de muur is een eenvoudig proces. U begint met het verwijderen van eventuele losse onderdelen om en in het gat. Daarna gaat u over de scheurtjes heen met een natte verfkwast.

Vervolgens gebruikt u een plamuurmes om het gat te vullen met van te voren klaargemaakte vulpasta. U brengt eerst wat vulpasta aan op de plamuurmes en gaat hiermee over het gat heen om deze volledig te vullen.

Het is belangrijk dat u bij het vullen van de muur de vulpasta met de muur gelijkmaakt en deze vervolgens laat drogen zodat de muur weer geverfd kan worden.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *