Een hangend toilet plaatsen doe je zo

 

Vraagt u zich af hoe u een hangend toilet plaatst? In deze blog leggen wij dit in enkele stappen aan u uit.

 

Stap 1: Voorbereiding
Sluit als eerst de waterleiding af en trek de wc door. Zo haalt u al het water uit de leidingen en zorgt u ervoor dat er niet zoveel water in de wc achter blijft. Haal het oude toilet weg en bepaald daarna de plaats voor het wandcloset. Zorg er daarnaast voor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Zorg ervoor dat de afgewerkte versie een stuk naar voren komt, houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over.

 

 

Stap 2: Opmeten

Bepaal hierbij de inbouwdiepte en de hoogte van het wandcloset. Gebruik hierbij de één-metermarkering op het frame om de hoogte goed in te stellen. Na montage komt de bovenzijde van het wandcloset 40cm van de vloer. Meet hierbij altijd vanuit een afgewerkte vloer. Stel de hoogte het frame in met behulp van de stelpootje en bouten, leg hem hiervoor op zijn kant. Zet het frame vervolgens weer rechtop en zorg ervoor dat het waterpas staat, stel dit
eventueel nog even bij. Zet het daarna op zijn definitieve plek. De afvoerbuis
dient spanningsvrij te kunnen worden aangesloten. Teken daarna de boorgaten
van het frame af op de muur en de vloer. Boor de gaten van 10mm en plaats de pluggen.

 

 

Stap 3: Afvoerbocht aansluiten

Sluit het frame aan op het riool met de bijgeleverde afvoerbocht. Hier gebruikt u een potmanchet, een schuifmof of een sprongbocht voor. Met afwasmiddel of vaseline kunt u dit proces versoepelen.

 

 

 

Stap 4: Frame vastzetten
Zet met de bijgeleverde houtdraadbouten het frame vast aan de muur en vloer en zet daarna de afvoerbocht definitief vast aan het frame.

 

 

Stap 5: Hoekstopkraan plaatsen
De meegeleverde hoekstopkraan plaatst u in de wand van het inbouwreservoir. Zorg dat deze bereikbaar is vanuit het reservoir. Na het betegelen kunt u hier niet meer bij.

 

 

Stap 6: Hoekstopkraan aansluiten

Sluit nu de hoekstopkraan aan op de waterleiding. Gebruik géén flexibele slang, maar een koperen buis van 12mm.

 

 

Stap 7: Draadeinden plaatsen

De draadeinden plaatst u vervolgens op beide binnenste gaten. De lengte van het draadeind = de vloerdikte van de closetpot + de dikte van het frontpaneel + de dikte van de tegels + 1.5cm. Plaats hierna de moeren op de draadeinden.

 

 

Stap 8: Afdekken

Dek het inbouwreservoir, de gaten van de valpijp en de afvoer af voordat u met de ombouw begint. Zo voorkomt u dat er vuil en stof bij kan komen. Scherm ook de twee draadeinden af.

 

 

 

Stap 9: Voorbereiding frontplaat

Werk het inbouwreservoir weg met een frontplaat en eventueel een planchet. Bevestig deze aan de muren  met behulp van balkjes die u met spijkerpluggen tegen de muur monteert (een vrijstaande ombouw kun je de zijwanden maken van gasbetonblokken) en maak vervolgens de frontplaat van twee lagen watervaste gipsplaat, Fermacell plaat van 18mm of watervast multiplex. Betonblokken hebben hierbij de voorkeur omdat deze het geluid beter isoleren. Een houten wand kan eventueel ook, maar is minder duurzaam en geluidsisolerend.

 

 

Stap 10: Frontplaat maken

Zaag de frontplaat en het deksel op maat. Teken hierop de openingen voor de afvoer, valpijp, draadeinden en het bedieningspaneel af. Bij sommige wandclosets staat het tekenmal op de verpakking. Zaag de openingen met een decoupeerzaag.

 

 

 

Stap 11: Frontplaat bevestigen
Monteer de frontplaat aan de balkjes en het frame. Boor het frame door de frontplaat met een metaalboor. Bevestig nu de frontplaat een het frame. Hierna kunt u de wand betegelen en voegen.

 

 

Stap 12: Valpijp en afvoerbocht plaatsen

Nu kunt u de doppen van de valpijp en afvoer verwijderen. Duw de bijgeleverde aansluitstukken met de achterzijde zo ver als het kan in de afvoerbocht en de valpijp. Hiervoor kunt u het best zeepsop of vaseline gebruiken. Teken vervolgens dezelfde buizen af langs de tegels.

 

 

Stap 13: Aansluitstukken bevestigen

Duw de voorzijde van de aansluitstukken zo ver mogelijk op het wandcloset. Gebruik de meegeleverde rubberen ring bij de smalle buis. Teken ook deze buizen af langs de achterzijde van de pot.

 

 

Stap 14: Buizen afzagen

Meet de afstand tussen beide getekende lijnen en tel hierbij 3mm op. Zaag dit gedeelte af van de achterkant van de twee buizen. Maak vervolgens de achterzijde een beetje schuin met een vijl.

 

 

Stap 15: Toilet plaatsen

Plaats de afvoerbocht en de valpijp definities in het frame. Plaats een isolatiemat tussen het wandcloset en de tegels. Teken de goede vorm van de isolatiemat af door het wandcloset op de mat te leggen. Knip daarna de mat in vorm. Schuif de toiletpot daarna over de draadeinden. Gebruik zeepsop of vaseline om de montage van de closetpot op de aan- en afvoerbuis de versoepelen. Spoel het toilet eerst door om te controleren op lekkage.

 

 

Stap 16: Wandcloset vastzetten

Zet het wandcloset vast met de bijgeleverde moeren. Controleer of het wandcloset horizontaal hangt met een waterpas.

 

 

Stap 17: Kitten

Spuit een lijn kit tussen de tegels en het hangend toilet. Strijk met een kitlepel het teveel aan kit glad met een zeepoplossing (bijvoorbeeld afwasmiddel). Gebruik een spuitmond die even breed is als de naad. Dit voorkomt een te grote hoeveelheid aan kit

 

 

Stap 18: Tegelsjabloon verwijderen voor bedieningspaneel

Verwijder het tegelsjabloon of snij deze op maat. Dit ligt aan het type inbouwreservoir. Plaats daarna de onderplaat voor het bedieningspaneel volgens de handleiding. De montagewijze verschilt ook weer per type inbouwreservoir.

 

 

Stap 19: Monteren van bedieningspaneel

Plaats het bedieningspaneel door het op de onderplaat te bevestigen. Bekijk de bijgeleverde instructies. Stel daarna de bedieningsstiften af op de dikte van de gebruikte voorwand.

 

 

Stap 20: Toilet afwerken

Monteer als laatst de toiletzitting op de closetpot.

 

 

Nodig voor deze klus:

– Toiletpot

– Toiletzitting

– Bedieningspaneel

Wandtegels of tegelpanelen

 

Vraagt u uzelf nu ook af hoe het zit met uw toiletzitting?

Blijf ons dan volgen!

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *