Inbouwkraan of opbouwkraan, welke kies je?

inbouwkraan en opbouwkraanBen je de badkamer aan het verbouwen en weet je niet wat het verschil is tussen een inbouwkraan en een opbouwkraan of weet je niet welke van de twee je moet kiezen? In dit blogartikel lees je meer over het verschil en helpen we je een keuze te maken.

Waarom een inbouwkraan?

Een inbouwkraan is bij veel mensen erg geliefd omdat het de badkamer een luxe en moderne uitstraling geeft. Bij een inbouwkraan zijn alleen de essentiële onderdelen zichtbaar, de rest zit ingebouwd in de muur. Door de kraan in de muur te monteren blijft er meer ruimte over op de wasbak. Deze is daardoor makkelijker schoon te houden.

Royal Plaza inbouwkraan

Ingebouwde douchekraan en badkraan

Niet alleen de wastafelkraan kan ingebouwd worden, ook een badkraan en douchekraan kunnen netjes in de muur weggewerkt worden. Als je dan de glijstang achterwegen laat en kiest voor een hoofddouche met een plafond- of wandarm oogt de badkamer nog rustiger. De naam zegt het al, de plafondarm wordt aangesloten op de watertoevoer uit het plafond en een muurarm wordt aangesloten op de watertoevoer uit de muur. De plafondarm is een rechte stang waar de hoofddouche of regendouche op aangesloten wordt. Bij de muurarm is de stang aan het eind gebogen.

inbouw badkraan Crosswater Belgravia

Inbouwen van de kraan

Het inbouwen van een inbouwkraan is meer werk dan het monteren van een opbouwkraan en zal dan ook meer kosten met zich meebrengen. Bij het monteren van een inbouwkraan wordt het binnenwerk van de kraan in de wand verwerkt en niet iedere wand in de badkamer heeft die ruimte. Wanneer de inbouwkraan niet in de wand verwerkt kan worden kan een voorzetwand neergezet worden. Deze is opgebouwd uit gipsblokken waarin je gemakkelijk een gat kunt maken, hierdoor creëer je zelf een uitsparing voor de bevestiging van de kraan.

inbouw douchekraan Hotbath inbouwkraan

Voor- en nadelen van een inbouwkraan

Voordelen

Nadelen
+

Luxe en moderne uitstraling

Moeilijk om onderdelen te vervangen en te repareren bij een defect

+

Ziet er netjes uit door weggewerkte leidingen

Montage is meer werk en duurder om te laten uitvoeren

+

Makkelijk schoon te maken

+

Je hebt meer ruimte op de wasbak of meubel

Waarom een opbouwkraan?

De montage van een opbouwkraan op een aanrechtblad, badrand of wastafel is eenvoudig en er komt geen hak- en breekwerk aan te pas. Ook is een lekkage redelijk makkelijk te verhelpen. Alleen zijn wel alle bedieningsonderdelen van de kraan te zien.

Watervalkraan Crosswater Love me

Kraan met lage of hoge uitloop

Er zijn verschillende varianten in opbouwkranen. Naast de standaardkraan is er bijvoorbeeld de kraan met een hoge uitloop. Omdat de uitloop van de kraan hoger zit kun je gemakkelijker je handen of je haar eronder wassen of, in de keuken, groenten schoonmaken. Er zijn ook opbouwkranen met een lage uitloop. Deze kraan is wat korter, zoals een fonteinkraan.

GROHE keukenkraan

Kraan met draaiknoppen of één hendel

Naast de varianten met een hoge of lage uitloop kunt je kiezen tussen een opbouwkraan met draaiknoppen of een ééngreepskraan. De ééngreepskraan is makkelijk in gebruik omdat je met slechts één hendel bepaalt of het water warm of koud is en hoeveel water er uit de kraan komt. Bij een opbouwkraan met draaiknoppen draai je de kraan aan de warme of koude kant en bepaal je op de manier van draaien hoeveel water er uit de kraan komt.

Opbouwkraan Crosswater Belgravia

Uittrekbare handdouche

Naast deze varianten is er ook nog de kraan met een uittrekbare handdouche. Een uittrekbare handdouche kun je uit de kraan trekken waardoor het gemakkelijk is om iets af te spoelen. De uittrekbare handdouche wordt in de meeste gevallen in een keuken gebruikt.

Uittrekbare handdouche kraan GROHE

Voor- en nadelen van een opbouwkraan

Voordelen Nadelen
+ Het is eenvoudiger een lekkage te verhelpen en onderdelen te vervangen De leidingen zitten in het zicht, ziet er minder mooi uit
+  Montage van een opbouwkraan is makkelijker en minder kostbaar wanneer je het uit laat voeren Het is lastiger schoon te maken

opbouwkraan inbouwkraan badkraan

Meer informatie

Hopelijk kun je na het lezen van dit blogartikel een afgewogen keuze maken. Op de webshop van Sanitairwinkel vind je een uitgebreid assortiment inbouw- en opbouwkranen. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact op met de klantenservice of kom langs in één van onze showrooms in Nederland of België.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *