Een wand in uw wc of badkamer betegelen

U kunt uw badkamer al betegelen in een aantal simpele stappen. Sanitairwinkel helpt u een handje. Ook kunt u veel varieëren in tegels, wandtegels kunnen geplaatst worden tegen de muur en andersom. Hierdoor krijgt u een leuk alternatief.

Stap 1: Voorbereiding

Zorg dat de ondergrond waarop u de tegels wilt plaatsen vlak en schoon is. Verwijder hiervoor loszittende verf, het behang en vul scheuren en gaten in de muur op met vulmiddel. Voor een betere hechting van de tegellijm is het verstandig uw muren voor te strijken (zeker bij gipswanden). U haalt hiermee de zuigkracht uit uw wand en voorkomt dat de tegellijm niet meer hecht.

Bevestig wanneer u gedeeltelijk wilt betegelen een lat met een aantal stalen spijker op de muur, sla ze niet helemaal in de lat om ze nog gemakkelijk te kunnen verwijderen. Zorg dat de lat waterpas loopt.

Stap 2: Hulplijnen uitzetten

Meet de breedte van de wand en zet een streepje in het midden. Maak nu een verticale lijn en zet ook hier een streepje in het midden. Bevestig langs de verticale lijn ook een lat op de muur met een spijker.

 

Stap 3: Muur lijmen

Schep wat tegellijm met een kleine troffel op de lijmkam. Druk vervolgens de lijmkam goed tegen de muur en trek hem horizontaal over de muur, zodat er banen lijm op de muur achter blijven. Breng per keer niet meer dan 1m² lijm aan, want lijm droogt erg snel.

 

Stap 4: Eerste tegel

Duw de eerste tegel strak onder in de hoek van beide latten. Duw hem stevig aan door een schuivende beweging.

 

 

 

Stap 5: Voegkruisjes plaatsen

Druk op de hoeken van de tegel een voegkruisje in de lijm. Breng nu de volgende tegel aan en duw hem goed tegen het voegkruisje aan. Ga zo verder. Verwijder de overtollige lijmresten direct met een vochtige spons. Verwijder de latten en ga verder met de rest van de wand.

 

Stap 6: Tegels breken

Kort de tegels in met behulp van een tegelsnijder. Teken hiervoor een lijn met een viltstift. Houd rekening met de voegbreedte. Leg hem in de tegelsnijder en duw het mesje een aantal maal over de tegel tot er een krasje ontstaat in het glazuur. Leg het tegeltje op een rand en breek het tegeltje door langs de ontstane lijn. Breek voorzichtig kleine hoekjes en randjes af met een knabbeltang. Vijl de randen zo nodig bij met een tegelvijl.

Gebruik bij het maken van nauwkeurige vormen, zoals halve cirkels voor bijvoorbeeld pijpen, een tegelzaag.

Tip

Gebruik voor het aftekenen van moeilijke vormen een profielmal. Druk de mal tegen de vorm aan en zorg dat de pennen de vorm zoveel mogelijk volgen. Teken dan de vorm af op de tegel.

Stap 7: Tegels om leidingen

Voor een leidingdoorvoer tekent u op de tegel de plaats van de leiding af. Snij de tegel door ter hoogte van het midden van het afgetekende gat. Zaag daarna het gat in beide helften uit met een tegelzaag. Lijm beide helften om de leiding op de muur.

 

Stap 8: Tegels voegen

Als de tegellijm na 24 uur uitgehard is kunt u de tegels voegen. Veeg stevig het voegmiddel met een rubberen spaan over op de muur in een diagonale beweging tussen de voegen. Werk snel, want het voegmiddel droogt in een hoog tempo.

 

Stap 9: Overig voegmiddel verwijderen

Verwijder de restanten voegmiddel op de tegels zorgvuldig met een natte spons. Pas op dat het voegmiddel niet uit de voegen wordt geveegd. Laat het middel opdrogen en wrijf de waas weg met een doek of spons die op de tegels is achter gebleven.

 

Stap 10: Profiel aanbrengen in voegen

Gebruik een voegpen om een profiel in de voegen te trekken. Wacht hiermee tot de voegen half uitgehard zijn. Wanneer de voegen helemaal uitgehard zijn en veeg daarna met een droge doek de voegen nogmaals na. Maak alle staande naden in de hoeken waterdicht met sanitairkit.

Stap 11: Hoeken betegelen

Bij het betegelen van de hoeken maakt het verschil of de glazuurlaag wel of niet aan de zijkanten van de tegels doorlopen. Is de zijkant van de tegels niet geglazuurd, breng dan een hoekstrip aan en leg de tegels daar tegen aan. Is de zijkant wel geglazuurd, dan kunt u de tegels door laten lopen tot de rand.

Nodig voor deze klus:

–          Wandtegels

Bent u van plan ook tegels op de vloer te plaatsen?

Blijf ons dan volgen en let op de volgende blogs.

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *