Krijg jij het heet van elektrische radiatoren? Lees hier tips!

Het wordt kouder buiten! Draait jouw radiator ook al op volle toeren? Dan heb je vast weleens gewenst dat je slaap- of badkamer wat sneller warm werd. Een elektrische radiator biedt in dat geval uitkomst, want deze warmt de ruimte binnen een kwartier op. Weet jij niet zeker of een elektrische radiator wat voor jou is? Lees hieronder wat onze verkopers je adviseren en wat elektrische verwarming precies inhoudt.

Hoe werkt een elektrische radiator?
Een elektrische radiator werkt simpelweg door de stekker van de radiator in een stopcontact te steken. Een elektrische radiator is daarom gemakkelijker aan te sluiten dan een radiator die via de cv-ketel werkt. Een stekker in het stopcontact steken is namelijk een stuk eenvoudiger dan het fresen van leidingen. Elektrische verwarming werkt dus ook onafhankelijk van de cv-ketel, waardoor je zelf kunt kiezen wanneer de radiator aangaat.

Tip van onze verkoper
Kies voor een elektrische radiator met klokthermostaat! Dan kun je zelf instellen op welk tijdstip de radiator warm wordt. Zo heb jij op elk gewenst moment een warme badkamer, zonder dat de radiator daarvoor de hele dag aan hoeft te staan.

Wat zijn de voordelen van elektrische verwarming?
Elektrische verwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van verwarming via de cv. Je hebt alleen een stopcontact nodig, dus je kunt een elektrische radiator eigenlijk overal plaatsen waar je wil. Bovendien warmt een elektrische radiator veel sneller op dan een verwarming op de cv, wat in de badkamer bijvoorbeeld ideaal is. Daarnaast is de installatie van een elektrische radiator veel gemakkelijker dan het aansluiten van centrale verwarming. Voor elektrische verwarming heb je bijvoorbeeld geen aparte groep in de meterkast nodig. In principe is alleen een stopcontact noodzakelijk en die zijn gemakkelijker te verleggen dan leidingen. 

Tip van onze verkoper
Een ruimte extra snel opwarmen? De Vasco Blower zorgt ervoor dat jouw bad- of slaapkamer al binnen een paar minuten warm is! Ideaal voor in de wintermaanden, waarbij je door de kou eigenlijk je bed niet uit wil.

Wat zijn de nadelen van elektrische verwarming?
Alhoewel elektriciteit goedkoper is dan gas, verbruikt een elektrische radiator dusdanig veel energie dat je met elektrische verwarming vaak op iets hogere kosten uitkomt. Een ander nadeel is dat elektrische radiatoren vaak niet genoeg capaciteit hebben om grotere ruimtes te kunnen verwarmen. Voor een woonkamer heb je bijvoorbeeld gemiddeld 6000 Watt nodig, terwijl de meeste elektrische radiatoren een capaciteit van 1500 Watt hebben. Elektrische radiatoren zijn daarmee wel geschikt voor bijvoorbeeld de bad- en slaapkamer.

Tip van onze verkoper
Zonnepanelen zijn zeer geschikt om het hoge energieverbruik van elektrische verwarming te compenseren. Met zonnepanelen zou je ook elektrische vloerverwarming kunnen overwegen, zoals de Magnum Comfort. Met elektrische vloerverwarming ben je extra duurzaam bezig én heb je binnen een mum van tijd een warm huis!

Waar dien je op te letten bij de aanschaf van een elektrische radiator?
Het belangrijkste aandachtspunt bij de aanschaf van een elektrische radiator is de capaciteit. Het is daarom van belang dat je weet hoeveel wattage je nodig hebt om de beoogde ruimte te kunnen verwarmen. Weet je niet hoe je dat uitrekent? Meet de ruimte dan goed op en gebruik deze tool (onderaan de pagina) voor de rest. Naast de capaciteit is het belangrijk dat je weet waar je de elektrische radiator wilt plaatsen, zodat je de juiste afmetingen kiest. Let bij het bepalen van de plek op de stopcontacten: we raden je aan om een plek te kiezen die niet verder dan een meter bij een stopcontact vandaan zit. Qua muren hoef je geen rekening te houden met draagkracht, want een elektrische radiator is niet erg zwaar en kan aan vrijwel alle muren worden opgehangen.

Plieger Fischio verwarmingselement

Hoe maak jij van je oude radiator een elektrische radiator?
Het is niet altijd nodig om een nieuwe radiator aan te schaffen als jij graag elektrisch wil verwarmen. Vaak kun je met een verwarmingselement, zoals de Plieger Fischio, je oude radiator namelijk ombouwen tot een elektrische radiator. De enige vereiste daarvoor is dat je een verticale radiator hebt, want het element moet rechtop onderaan verwerkt worden. Je draait het verwarmingselement onderin je radiator en vult je radiator voor ongeveer 90% met thermische olie. Vervolgens stop je de stekker van het element in het stopcontact en is je nieuwe elektrische radiator klaar voor gebruik!

Tip van onze verkoper
De capaciteit van het verwarmingselement mag nooit de capaciteit van je radiator overschrijden.

Wat kost een elektrische radiator?
De prijs van een elektrische radiator hangt van verschillende factoren af. De grootte en capaciteit bijvoorbeeld, maar ook het design en het merk. Hoe groter de radiator, hoe meer capaciteit en dus vaak hoe duurder in aanschaf. Daarnaast kost een elektrische radiator in een trendy kleur vaak ook meer dan een eenvoudige witte elektrische radiator. Een elektrische radiator kan daarom €300, maar ook €1500 euro kosten. Het ombouwen van je oude verwarming tot een elektrische radiator kost je gemiddeld rond de €200.  

Ben je na al deze informatie overtuigd en wil je graag een elektrische radiator kopen? Sanitairwinkel heeft een uitgebreid aanbod. Ook hebben we een hoop verwarmingselementen in ons assortiment. Wil je nog graag persoonlijk advies ontvangen? Kom dan langs in één van onze showrooms!

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *