Gids voor het (ver)bouwen van uw badkamer

Verbouwplannen voor uw badkamer waar moet u op letten?

(Ver)bouwplannen? Bij de inrichting van een badkamer komt heel wat kijken. Deze lijst helpt u op weg met nuttige en praktische tips.

Meet de ruimte op

  • Welke mogelijkheden biedt de beschikbare ruimte?
  • Schets een grondplan met de bestaande elementen. Hou bij het bepalen van uw plannen rekening met mogelijke beperkingen zoals schuine daken, inspringende elementen, ramen, schouw of een tweede doorgang.
  • Hou bij een renovatieproject rekening met de locatie van bestaande leidingen voor watertoevoer/waterafvoer en de locatie van uw deuren en/of ramen.

Begin te plannen en denk hierbij na over het gebruik

  • Hoeveel gezinsleden zullen gebruikmaken van de badkamer? Zal dit vaak op hetzelfde moment gebeuren? Dit kan bepalend zijn bij de keuze voor een enkele wastafelmeubel of een dubbele.
  • Is uw ideale badkamer alleen een functionele ruimte of wilt u er ook een ontspanningsruimte van maken? Hoe u de badkamer wilt gebruiken, kan invloed hebben op de keuze van het ideale bad. Geniet u liever alleen of liever met twee van een heerlijk bad? Ook een echte wellnesservaring door middel van een whirlpool behoort tot de mogelijkheden.
  • Wilt u kunnen genieten van een bad en douche, maar is uw ruimte beperkt? Dan kan een badscherm een oplossing bieden.
  • Wel of geen toilet? Heeft u de mogelijkheid voor een losse toiletruimte of dient deze zich in de badkamer te bevinden? Hetzelfde geldt voor uw wasmachine.

De hoeveelheid benodigde opbergruimte speelt een grote rol bij het kiezen van badkamermeubilair. Wie veel opbergruimte nodig heeft, kan beter kiezen voor een wastafel met onderbouwkast dan een losse wastafel. Ook spiegel-, en kolomkasten zorgen voor meer opbergruimte.

Activiteitsruimte voor sanitaire toestellen

In het algemeen kan worden gezegd dat naarmate men zuiniger is met afmetingen van ruimten, de kans op een ongeval toeneemt. Zo’n ongeval kan plaatsvinden doordat er te weinig ruimte aanwezig is voor armbewegingen, bewegingsvrijheid, bediening of circulatie (ruimte afgestemd op dynamische lichaamsafmetingen).  Voor meer informatie over de activiteitsruimte/gebruikersruimte klik hier.

foutje in het ontwerp?

Houd rekening met comfort en veiligheid

Voor optimaal comfort en veiligheid zijn thermostatische kranen met een temperatuurbegrenzer altijd een slimme keuze. Zo is het water nooit te heet wanneer u de kinderen een bad of douche laat namen. Bovendien verspilt u geen water bij het regelen van de temperatuur.

Badkamermeubels

Badkamermeubels met zachtsluitende deuren en lades (ook wel soft-close genoemd) is geen overbodige luxe. Zo worden je huisgenoten op de vroege of late uren van de dag niet gestoord door het geluid van slaande deuren en ook kunnen je kinderen niet meer zo snel hun vingers tussen de deur en het meubel krijgen.

Bad

Een inbouwbad moet geplaatst worden voor de vloerafwerking gebeurt. Een vrijstaand bad daartegenin wordt geplaatst op een afgewerkte vloer. Een vrijstaand bad komt het best tot zijn recht als deze volledig vrij wordt geplaatst in de ruimte, maar ook met plaatsing in de hoek kan het zijn charme behouden. Een vrijstaand bad is naadloos en daardoor gemakkelijk in onderhoud.

Douche

Hecht u belang aan maximale privacy en minimaal spatwater? Dan zit u goed met een gesloten douche. In kleinere badkamers is een ruimtebesparend model met een schuif of pendeldeur een interessante optie. Wie het meer heeft voor een draaideur, vergeet dan niet om ook buiten de douche genoeg bewegingsruimte te tellen.

Inloopdouches geven een gevoel van overvloedige ruimte en vrijheid. Laat spatwater echter geen spelbreker zijn: plaats de douchekop daarom niet te dicht bij de inloopopening. Voor wie geen zin heeft in grote verbouwingswerken kan een douchecabine de ideale oplossing zijn.

 

  • Een hulpmiddel voor mensen die moeilijk ter been zijn, is het gebruik van een zitje of handgreep in bad en/of douche.
  • Een handig rekje in de douche om douchegel, zeep, shampoo en andere producten op te bergen, zorgt er bovendien voor dat het douchevlak mooi vrij blijft.

Toilet

De keuze voor een staand toilet of hangend toilet is deels esthetisch bepaald, maar verlies ook de praktische aspecten niet uit het oog. Verkiest u een staand toilet, dan moet letten op de plaats van de afvoer. Een hangmodel maakt gebruik van een inbouwreservoir, daar dient u dus al in de ruwbouwfase rekening mee te houden.

 

 

Verlichting

Geen badkamer zonder verlichting. Ook daar is het aanbod groot. Voldoende natuurlijk en aangepast kunstlicht vergroten het comfort in de badkamer. Gedimd licht werkt dan weer erg ontspannend. Naast algemene verlichting kunt u boven de spiegel een extra lichtbron voorzien. Een alternatief is een spiegel met geïntegreerde verlichting. Let er bij de keuze van uw verlichting op dat die geschikt is voor gebruik in de badkamer.

Verwarming

Een designradiator of een klassiek model: waar krijgt u het meest een warm gevoel bij? Het is vrij lastig om de juiste verwarming te kiezen. Hulp nodig bij uw keuze? Lees hier tips voor uw nieuwe radiator!

Laat je inspireren

Bezoek één van onze showrooms en ontdek alle sanitaire mogelijkheden die Sanitairwinkel biedt. Sanitairwinkel heeft geen eigen plaatsingsdienst, maar vele producten zijn zo ontworpen dat ze zeer eenvoudig zelf te plaatsen zijn.

Alle showrooms van Sanitairwinkel.nl

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *