Het plaatsen van een bad. hoe werkt dat?

Het plaatsen van een bad
Bekijk hier alle baden

Hoe plaatst u een bad? U heeft een nieuw bad gekocht en nu begint de installatie. Tegenwoordig heeft u daar geen vakman meer voor nodig. Het enige wat u nog nodig heeft om een bad te plaatsen is kennis. En die kennis voor het plaatsen van een bad gaan wij u geven. Met een paar simpele tips en tricks leggen wij u in een handomdraai uit hoe u een bad kan plaatsen. Met de moderne aansluitmaterialen van nu ligt u binnen een dag in uw eigen geplaatste bad.

De plaats van het bad

Het plaatsen van een bad begint met het bepalen van de juiste plaats. Zet de badkuip op de beoogde plek. Een bad heeft poten. Deze poten zijn voorzien van stelschroeven. Met behulp van deze schroeven kunt u het bad in de juiste stand krijgen. Het is belangrijk om het bad niet helemaal waterpas te zetten, omdat het water wel weg moet stromen richting het afvoerputje. Hierbij is 1 à 2 mm  vercshil in hoogte genoeg.

Het plaatsen van de afvoer

Voordat u hieraan begint, is het natuurlijk erg fijn als u eerst de afvoer afsluit. Dit voorkomt onnodige waterproblemen.badafvoer

De opening in de bodem van uw bad wordt de afvoerplug genoemd. Deze afvoerplug kunt u koppelen aan de sifon (de stankafsluiter) en vanaf de sifon sluit u het bad met een leiding van 40mm of 50mm aan op de bestaande afvoer. Het eventueel op maat maken van de leiding kunt u het beste doen met een metaalzaag. Zorg er vervolgens voor dat de uiteinden van de leiding goed geschuurd zijn.

Vanaf de sifon worden alle verbindingen gelijmd met harde PVC-lijm. Houd de gelijmde delen enkele seconden helemaal stil om de delen goed te laten hechten. Wacht overigens met het lijmen van de sifon, totdat u de gehele ombouw heeft gemaakt. U kunt de sifon wel al aansluiten om de waterdoorloop te testen.

Het maken van de ombouw

Teken eerst de randen af waar het bad tegen de muur wordt geplaatst. Zaag vervolgens de houten balken op maat en bevestig de houten balken met spijkerpluggen op de wand. Zorg ervoor dat de balken 2 cm onder de getekende lijnen liggen.Ligbad-plaatsen-6-300x241

Teken vervolgens de breedte van het bad af op de vloer. Bouw binnen deze lijnen een muurtje van gasbetonblokken. Maak het muurtje even hoog als de bovenkant van de houten balken. Vergeet niet om ter hoogte van de afvoer een ruime opening open te laten om eventuele problemen met de afvoer te verhelpen. Dit is het zogeheten serviceluik.

Spuit nu een rand sanitairkit boven de houten balken en langs het gebouwde muurtje. Het bad kan nu geplaatst worden. Sluit de afvoer aan en lijm nu de onderdelen aan elkaar.

Tot slot kunt u het muurtje dicht bouwen met de gasbetonblokken, het serviceluik te maken en het geheel te betegelen. Ook de rest van de randen kunnen nu afgekit worden. En dan is het tijd om van uw bad te gaan genieten.

Wenst u liever een uitgebreider stappenplan voor het plaatsen van een bad. Bekijk dan ons makkelijke 7 stappenplan voor het plaatsen van een bad.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *