Hoe groot moet een badkamer zijn?

Bij Sanitairwinkel krijgen we regelmatig de vraag hoe groot een badkamer nou precies hoort te zijn. Er is geen écht correct antwoord op deze vraag. De gemiddelde badkamergrootte is zo’n 8 á 9m². Een gemiddelde is echter geen goed uitgangspunt om de grootte van jouw eigen badkamer vast te stellen. Om de benodigde grootte van een badkamer te bepalen, zijn er wat vragen die je jezelf moet stellen:

  • Wat moet er sowieso in de badkamer staan?
  • Met hoeveel mensen deel je de badkamer?
  • Moet je vaak met meerdere personen tegelijk in de ruimte zijn?

Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het veel makkelijker om achter de benodigde badkamergrootte te komen.

Wat moet er sowieso in de badkamer staan?

Er zijn een aantal onderdelen van een badkamer die sowieso aanwezig moeten zijn. Dit zijn een douche, wastafel met kraan (en eventueel met onderkast), een spiegel en een toilet. Het is ook een optie om het toilet in een aparte ruimte te plaatsen. In dat geval kan het toilet bij de optionele badkameronderdelen. Vaak kost dit wel extra ruimte, maar dan op een andere plek in het huis. Andere optionele badkameronderdelen zijn een bad, radiator en extra badkamermeubels.

Sanitairwinkel raadt aan om altijd een vorm van verwarming in de badkamer te installeren. Dit kan in de vorm van een radiator of door middel van vloerverwarming. Anders krijg je daar in de winter spijt van!

Met hoeveel mensen deel je de badkamer?

Vervolgens is het van belang dat je goed weet met hoeveel mensen je de badkamer moet delen. Gelukkig is dat niet zo’n hele moeilijke vraag. Denk hierbij alvast na over de komende vijf tot tien jaar. Worden dit meer personen of neemt het alleen maar af? Vaak schaf je een badkamer aan voor langere tijd, dus is het belangrijk dat deze ook over een aantal jaar nog groot genoeg is. Meer mensen betekent ook meer behoefte aan opbergruimte. Houd hier dus rekening mee!

Moet je vaak met meerdere personen tegelijk in de ruimte zijn?

Bedenk je ook goed van te voren of je vaak met anderen tegelijk in de badkamer moet zijn! Als iedereen zich ’s ochtends op hetzelfde moment klaar moet maken voor werk of school, is het wellicht beter om een dubbele wastafel aan te schaffen. Dit kost uiteraard meer ruimte dan een enkele wastafel, maar scheelt je wel een hoop gedoe in de ochtend.

De grootte van je badkamer kun je jammer genoeg niet altijd zelf uitkiezen. Soms ben je nou eenmaal gebonden aan de huidige grootte. Heb je een kleine badkamer en wil je graag weten hoe je deze groter kan laten lijken? Bekijk dan ons blogartikel met badkamertips voor een kleine badkamer!

 

 

Wilt u een beeld krijgen van hoe uw badkamer eruit kan komen te zien? Gebruik dan onze Badkamer Ontwerp Tool

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *