Hoe kies ik een badmeubel?

Een badmeubel is een belangrijk item in de badkamer. Ze zijn vaak groot en opvallend, waardoor ze grotendeels de stijl van de badkamer bepalen. Badmeubels zijn in diverse stijlen, vele maten en in verschillende prijsklasse verkrijgbaar. Wij geven u graag advies in deze blog, zodat u de eerste stap kunt maken naar het vinden van uw badmeubel.

Een badmeubel bestaat uit diverse onderdelen. U kunt vaak kiezen om uw badmeubel los samen te stellen, of een complete badmeubel-set te kopen. Wanneer u uw onderdelen los koopt, is het belangrijk om te letten op de afmetingen en vorm. Zo weet u zeker dat de onderdelen perfect bij elkaar passen.

Video

In de onderstaande video legt medewerker Nicky uit, waaruit een badmeubel bestaat en wat de verschillende keuzes zijn die u kunt maken. Meer informatie? Lees dan verder!

 Tip: Klik op het tandwieltje en kies 1080p voor de hoogste videokwaliteit.

Het ideale badmeubel

De onderbouwkast

badmDe belangrijkste keuze is vaak de onderbouwkast. Deze geeft de stijl aan van het gehele badmeubel, en dus ook grotendeels van uw badkamer. Onderbouwkasten zijn er in vrijwel alle kleuren. Wanneer u optisch een grotere ruimte wil, kiest u voor wit. Een strakke, moderne look creëert u met een zwart meubel. U kunt uw badkamer ook een vrolijke tint geven, of wat unieker laten lijken met een eiken kast.

De breedte is van de situatie afhankelijk. Onderbouwkasten zijn er al vanaf 30 centimeter breedte. De smallere kasten bezitten vaak een lade, terwijl de breedste kasten er vier hebben. Vrijwel alle badmeubels zijn tegenwoordig voorzien van een soft-close sluiting, waardoor uw badmeubel soepel sluit.

De wastafel

wastDe breedte van de onderbouwkast is bepalend voor de wastafel. Een smalle onderbouwkast resulteert vaak in een enkele wastafel.

De wastafel kunt u op verschillende manieren combineren met de onderbouwkast. Denk hierbij aan een gehele stijl, maar ook aan zwart-wit combinaties.

Het wastafelblad kan bestaan uit diverse materialen.

De kranen

51a8bb9a44fa6De wastafel heeft vaak 1 of 2 kraangaten. Vaak wordt een kraan niet standaard meegeleverd bij een badmeubel, en zal deze apart bestelt moeten worden.

Wastafelkranen zijn er vele mogelijkheden en modellen. Ten eerste kunt u kiezen uit een opbouwkraan. Die monteert u op de wastafel. Voor een opzet-waskom wordt vaak een opbouwkraan met hoge uitloop gebruikt. Deze worden niet op de wastafel geplaatst, maar achter de waskom op het blad. Daarnaast zijn er ook inbouwkranen. Hierbij monteert u de kraan in de muur boven de wastafel.

Naast de plaats van de kraan is er ook verschil in het aantal gaten van een kraan. Bij een kraan met 1 gat zit de bediening van de kraan op de kraan zelf. Bij kraan met 2 gaten zijn de bediening en de kraan zelf losgekoppeld. Bij 3-gats kranen zijn ook de bediening van het koud en warm water gescheiden.

Gaat uw voorkeur uit naar een meer luxe kraan. Kijk dan eens naar een elektronische wastafelkraan. Deze kraan start wanneer uw handen tot op enkele centimeters van kraan komen en stopt automatisch wanneer u bij de kraan weggaat. Hierdoor bespaart deze kraan water.

Het is verstandig om na te gaan of de kraangaten universeel zijn. Laat u daarom goed informeren, zodat uw favoriete wastafelkraan ook daadwerkelijk past op uw gekozen badmeubel.

De afvoer

afvoerenVaak wordt de afvoer – en worden de afvoerpluggen – ook niet standaard meegeleverd. Voor iedere wastafel is een sifon nodig. Een sifon wordt ook wel eens een waterslot of zwanenhals genoemd. Een sifon dient als stankafsluiter om nare geuren te voorkomen. Er zijn 4 soorten sifon-systemen. Het s-sifon, de fles-sifon, de p-sifon en de beker-sifon. Een aantal van deze modellen zijn ook in een ruimte besparende versie beschikbaar. De ruimte bepaalt het model sifon die het meest geschikt is voor uw wastafel.

Naast een afvoer heeft u ook een afvoerplug nodig. Een afvoerplug wordt gebruikt om de water doorloop te blokkeren. Waar vroeger voornamelijk de oude vertrouwde rubberen stop werd gebruikt, kunt u tegenwoordig kiezen uit vele verschillende moderne afvoerpluggen, zoals de klikwaste, trekwaste en draaiwaste. Bij de klikwaste duwt u op de afvoerplug zelf om te sluiten en te openen. Bij een trekwaste plug zit er achter de kraan een pin die u omhoog en omlaag kan trekken om de afvoer te sluiten en te openen. Tot slot bestaat er ook nog de draaiwaste. Hiermee draait u aan een knop om de afvoer te openen en te sluiten. Deze wordt voornamelijk in baden gebruikt.

4561sdDe spiegel(kast)

Boven uw badmeubel hoort een spiegel of spiegelkast. Een spiegelkast zorgt voor meer opslag, altijd handig. U kunt uw spiegel(kast) uitbreiden met verlichting en een radio. Sommige spiegelkasten beschikken over een stopcontact. Hier kunt u bijvoorbeeld de oplader van uw elektrische tandenborstel in kwijt.

Het is verstandig om een spiegel(kast) te kiezen die even breed is als uw badmeubel. Wanneer u een spiegelkast kiest die wat breder is, bezit deze vaak twee deuren.

Buiten de gewone spiegel, kunt u ook een scheerspiegel overwegen. Deze spiegels hebben vaak geïntegreerd licht en een vergrotingsfactor. U kunt hierbij uw gezicht perfect zien, waardoor onder andere scheren eenvoudiger wordt. Scheerspiegels worden vaak bevestigd aan de muur, maar er zijn ook staande modellen.

kolomEen kolomkast

Kolomkasten bieden extra opslag in de badkamer. Deze kast kunt u vaak aan beide kanten hangen. Vele onderbouwkasten beschikken over een soortgelijke kolomkast, waardoor de stijl gelijk is.

Toebehoren

Er zijn verder diverse toebehoren voor uw badmeubel. Denk hierbij aan planchetten, handdoek rekken, glashouders en dergelijke. Met deze accessoires maakt u het badmeubel compleet.

Persoonlijk advies

Een compleet assortiment aan badmeubels, vindt u op onze website, maar het kiezen van een badmeubel kan een lastige taak zijn. Wanneer u vrijblijvend advies op maat wilt, bent u altijd welkom in een van onze showrooms. U kunt tevens contact opnemen met onze klantenservice.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *