Ontlucht uw verwarming

Hoe ontlucht je je verwarmingHet is weer het tijd van het jaar om de verwarming aan te zetten! Niets vervelender dan koud de winter door te komen, doordat uw radiator niet meer efficiënt werkt. Wat moet u doen als uw radiator rare geluiden maakt of wanneer uw verwarming borrelt? Sanitairwinkel geeft u graag uitleg hoe u uw radiator kunt ontluchten, zodat u er deze winter warmpjes bij zit.

Waarom uw verwarming ontluchten?

Uw radiator werkt naar behoren en u heeft geen klachten? Waarom zou u dan de moeite nemen om uw radiator te ontluchten? Dat kan enkele redenen hebben. Wanneer er namelijk lucht in uw verwarming zit gaat het rondpompen van het warme water door uw radiator steeds moeilijker. Uw CV pomp is immers een waterpomp en niet een luchtpomp. Daarnaast krijgt u kans op roest in uw systeem, waardoor kwetsbare delen kunnen beschadigen en/of verstoppen (bijvoorbeeld uw warmtewisselaar/uw pomp). Ook kan uw radiator een klotsend geluid gaan maken wat als hinderlijk ervaren kan worden.

Lucht die zich opstapelt in het verwarmingssysteem zal het proces voor uw CV ketel compliceren. Hierdoor behaalt u een lager rendement, wat ervoor zorgt dat u extra elektriciteitsverbruik nodig heeft, wat zal resulteren in een hogere energierekening.

Wanneer ontlucht ik mijn verwarming?

Mocht u opmerken dat uw radiator klotsende of tikkende geluiden maakt/gaat maken is het noodzaak om zo snel mogelijk de verwarming te ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in uw radiator bevindt. Het is aangeraden om preventief uw radiators te ontluchten om ze winterklaar te maken.

Verwarming ontluchten

Stap 1. Verzamel lucht

Om uw CV te ontluchten moet u eerst ervoor zorgen dat alle lucht zich verzamelt bij de ontluchtingsventielen van uw verwarming. Dit kunt u doen door alle verwarmingen open te draaien en de centrale verwarming minimaal 10 minuten te laten warmen. Het is aangeraden om uw CW ketel uit te zetten door de stekker van de CV te verwijderen uit het stopcontact.

Uw CV ketel uitzetten voor optimale ontluchting

Stap 2. Onderaan beginnen

Het beste is om onderaan te beginnen. En dan bedoelen we ook letterlijk onderaan. Begin bij de radiators die het laagst hangen op uw begane grond of kelder als u deze heeft. Ga daarna verder met de radiatoren die het laagst hangen op de eerste verdieping en klus langzaam zo verder na boven.

Stap 3. Ontluchtingssleutel

een ontluchtingssleutel is noodzakelijk om uw radiator te ontluchtenVoordat u het ontluchten in de praktijk kunt brengen zult u in het bezit moeten zijn van een ontluchtingssleutel. In de meeste gevallen heeft u die gekregen toen u uw radiators liet plaatsen of toen u het huis kocht of begon met huren. Mocht u niet (meer) in het bezit zijn van een ontluchtingssleutel dan kunt u deze makkelijk online kopen of bij de meeste doe-het-zelf zaken.

Stap 4. Draaien maar!

Het beste is om een emmer/bakje of een doek onder het ontluchtingsventiel te houden of te leggen, omdat er een zeer grote kans bestaat dat er (zwart) water gaat vloeien. Nu kunt u het ventiel opendraaien met behulp van de ontluchtingssleutel. Bij het opendraaien zult u een sissend geluid uit de radiator horen komen, dit is een goed teken want dit is namelijk de lucht die uw radiator verlaat! Nadat er voldoende lucht uit de verwarming is ontsnapt komt er water uit uw radiator. Het water kan zwart zijn, maar daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. U kunt dit dus met gemak negeren. Vergeet niet uw ontluchtingsventiel weer dicht te draaien.

Begin met het ontluchten van uw verwarming met deze makkelijke stappen

Stap 5. Ontlucht uw expansievat

Als alle radiatoren zijn ontlucht kunt u ervoor kiezen om ook uw expansievat te ontluchten. Let op: het is belangrijk dat u het expansievat als allerlaatste ontlucht. Uw expansievat ontlucht u op dezelfde manier als uw verwarming. Deze is namelijk ook voorzien van een ontluchtingsventiel. Als u klaar bent met het ontluchten kunt u uw CV weer van energie voorzien.

Stap 6. Centrale Verwarming bijvullen

manometer van uw CV ketelDe radiator is nu ontlucht, maar om het compleet te maken kunt u voor het gemak meteen even kijken of het nodig is om uw radiator bij te vullen. Laat uw CV even draaien en controleer de waterdruk op de manometer. Als de manometer in het rode gedeelte wijst zult u uw radiator moeten bijvullen. Mocht hij niet in het rode gedeelte staan, maar bent u niet zeker wat wel uw druk van de CV moet zijn kunt u uw gebruikershandleiding raadplegen van uw CV of u kunt contact opnemen met de fabrikant. Meestal hoort de druk tussen de 1,5 en 2 bar te zijn.

Stap 7. Uw verwarming vullen

Is het niet nodig om uw verwarming bij te vullen? Dan kunt u deze stap overslaan.

Haal de stekker uit het stopcontact en sluit de (bijgeleverde) vulslang aan op een waterkraan. Houd uw duim op het uiteinde van de slang om lucht in de slang te voorkomen. Vul nu langzaam de slang met water. Sluit de vulslang aan op de vulkraan van uw CV ketel en zet uw waterkraan open. Houd wel uw manometer in de gaten om zo de waterkraan tijdig te sluiten. Als uw CV voldoende is bijgevuld kunt u uw waterkraan dichtdraaien en de vulslang afkoppelen van uw CV. Let op dat er in de vulslang nog water zal zijn, leg de vulslang dus niet zomaar op de grond. Als u alles netjes opgeruimd en dichtgedraaid heeft kunt u de stekker van uw CV weer in het stopcontact doen. Laat de verwarming minstens 10 minuten goed warm worden.Uw expansievat ontluchten voor het beste resultaat

Stap 8. Herhaling

In vele gevallen is het onmogelijk om alle lucht in 1x te verwijderen, daarom is het aangeraden om de vorige stappen te herhalen. Mocht het na 3x nog niet lukken neem dan contact op met een expert.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *