Koud douchen geeft energie en nog veel meer

Grohe Rainshower Aquasymphonie F40Een koude douche klinkt voor veel mensen als zeer onaangenaam. Als je er echter langzaam aan went kan koud douchen een positief effect hebben op je gezondheid. Er zijn maar liefst 5 redenen te bedenken waarom koud douchen een goed idee is.

Douche je ’s morgens dan denk je waarschijnlijk dat het je verkwikt voordat je aan een nieuwe dag begint. Maar het zou zomaar kunnen dat je het omgekeerde effect bereikt.

Een warm bad

Als je moeite hebt om in slaap te vallen raden dokters je aan om voor het slapen gaan een lang heet bad of hete douche te nemen. Je lichaam koelt ’s nachts namelijk af en als je twee uur voor het naar bed gaan in bad gaat, stijgt je lichaamstemperatuur. Als je vervolgens uit bad stapt gaat je temperatuur sneller naar beneden waardoor je automatisch relaxt en makkelijker in slaap valt.

Bette Art wastafels en ligbad

Gillen mag

Neem je ‘s morgens een warme douche voor je naar je werk of naar school gaat? Dan heb je grote kans dat je daar duf aankomt. Wil je juist wakker worden en fris en fruitig aan de dag beginnen? Dan zul je even op je tanden moeten bijten en gewend raken aan een nieuw doucheritueel.

Als je klaar bent met je normale douchebeurt zet dan de stand op koud, zo ver als je aankunt. Hou dit 30 seconden vol. Naar adem happen of gillen is toegestaan! Daarna zet je de stand naar ca. 38-40 graden, ook dit doe je 30 seconden. Tot slot eindig je weer met het terugdraaien van de kraan naar de koudste stand, probeer dit weer 30 seconden vol te houden.

Grohe regendouche

Waar is koud douchen goed voor?

De wisselwerking tussen warm en koud douchen zorgt voor een goede bloedsomloop. Koud douchen vernauwt de bloedvaten, daardoor gaat je bloedcirculatie omhoog. Dat geeft je energie en een verkwikkend gevoel.

5 redenen voor een koude douche

  • Zoals hierboven al genoemd krijg je van koud douchen een goede bloedsomloop en het verkwikkende gevoel dat je daardoor krijgt.
  • Je krijgt er een strakkere huid van, het is dan ook goed tegen cellulitus.
    Te warm douchen is slecht voor je huid. De huid raakt geïrriteerd en verslapt. Door ook koud te douchen krijg je een betere bloedcirculatie en dit zorgt voor een strakkere huid.
  • Het verlaagt stress en helpt in het tegengaan van depressie. Het koude water stimuleert namelijk het deel in je hersenen dat je geluksgevoel aanspreekt.
  • Je krijgt er een sterker immuunsysteem van en je bent beter sneller gewend aan temperatuursverschillen. Daardoor heb je minder kans om een griepje of verkoudheid op te lopen.
  • Het is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Voor het opwarmen van water is meer energie nodig dan voor koud water.

Met zoveel voordelen is het misschien toch de moeite waard om de warme kraan langzaam dicht te draaien en te wennen aan die verkwikkende koude straal.

Crosswater Kai douche

 

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *