Een nieuwe badkamer kopen, 12 tips

nieuwe badkamer 12 tipsDe meeste mensen kopen slechts een paar keer in hun leven een nieuwe badkamer. Het is een flinke investering, niet alleen financieel gezien maar ook qua tijd en inspanning. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel om tot het gewenste resultaat te komen. Neem vooral de tijd om goed na te denken over wat u in de badkamer wilt hebben en dompel u onder in de wereld van sanitair.

Waar moet u allemaal aan denken bij de aanschaf van een nieuwe badkamer? Wij hebben voor u een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Maak een begroting

Bepaal vooraf uw budget voor de aanschaf van de materialen en de verbouwing. Neem ook een post voor 10% van het totaalbedrag aan onvoorziene kosten op in uw begroting. Laat u de badkamer door een installateur verbouwen of bent u van plan zelf aan de slag te gaan? De installatie van een gemiddelde badkamer kost ongeveer net zo veel als de materialen die u ervoor aanschaft. U kunt dus aardig wat besparen als u zelf (een deel van) het hak- en breekwerk of de installatie voor uw rekening kunt nemen.

2. Meet de ruimte op

Zorg dat u de badkamer goed heeft opgemeten wanneer u voor een nieuwe badkamer gaat kijken. Het gaat hierbij niet alleen om de hoogte, diepte en breedte van de ruimte zelf. Meet ook op waar de deur, het raam en de diverse aansluitingen zitten. Denk ook aan eventuele schuine daken en schachten. U kunt het beste de originele bouwtekening van de woning gebruiken of vraag de installateur om de maten op te nemen voordat u een badkamer bestelt. Maak altijd een goede schets van uw eigen badkamer op schaal. Start met het plaatsen van de noodzakelijke items en deel op deze wijze uw badkamer in.

tekening badkamer

3. Oriënteren en plaatjes kijken

We zeiden het al in de inleiding, dompel u onder in de wereld van sanitair. Ga naar showrooms, kijk in tijdschriften en online op woonsites en op virtueel prikbord Pinterest om ideeën op te doen voor de badkamer. Het loont de moeite om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Er zijn diverse stijlen die u in de badkamer kunt toepassen; modern, natuurlijk, klassiek, landelijk, industrieel en uniek. Verzamel kleurenstalen en plaatjes van producten en materialen die u mooi vindt en bepaal welke stijl uw voorkeur heeft.

natuurlijk badkamer klassieke badkamerIndustriële badkamer

4. Pas uw wensen voor de nieuwe badkamer aan de ruimte aan

kleine badkamerKijk goed naar de grootte van de badkamer en welke indelingen er mogelijk zijn, een specialist kan u hiermee helpen. Soms is het noodzakelijk om wensen te schrappen als de grootte van uw badkamer niet toereikend is. U kunt natuurlijk overwegen de ruimte aan uw wensen aan te passen en de bestaande badkamer uit te breken of een andere kamer als badkamer te gebruiken.

Er zijn verschillende tips & trucs voor de kleine badkamer die u helpen handig met de ruimte om te springen en de badkamer groter te laten lijken.

5. Kijk naar uw leefsituatie

whirlpool dubbele wasbakDeelt u de badkamer met het hele gezin of met z’n tweetjes? Is het ’s morgens en ’s avonds spitsuur in de badkamer of gebruikt ieder gezinslid de badkamer op een ander tijdstip? Dit kan bepalend zijn voor de keuze voor een enkele of dubbele wastafel.

Gebruikt u de badkamer graag als wellnessruimte en droomt u van een whirlpool of neemt u liever een snelle douche? Kijk goed naar wat voor uzelf belangrijk is en wat voor uw situatie wenselijk is.

Wilt u het badderen voor uw kinderen nog leuker maken of kiest u wellness met bijvoorbeeld een sunshower of whirlpool?

6. Zorg voor een veilige en comfortabele nieuwe badkamer

Wees voorbereid op onveilige situaties in de badkamer en voorkom ongelukken. Met voldoende bewegingsruimte in de doucheruimte en om het toilet zult u zich niet zo snel stoten. Probeer de vloer vrij te houden van obstakels door bijvoorbeeld doucheproducten in een rekje te zetten. De combinatie van water en zeep hoort natuurlijk in de badkamer, maar het maakt een badkuip of douchevloer bijzonder glibberig. U creëert gemakkelijk een stroeve ondergrond met behulp van een bad- of douchematje. Ook veiligheidsgrepen kunnen thermostatische kraanuitkomst bieden bij een gladde ondergrond en bij het in en uit bad stappen.

Thermostatische kranen met een temperatuurbegrenzer zorgen voor comfort en het water is nooit te heet wanneer uw de kinderen een bad of douche nemen. Bovendien verspilt u geen water bij het regelen van de temperatuur. Met soft-close lades en deuren in een badkamermeubel kunnen uw kinderen niet meer zo snel hun vingers tussen de deur en het meubel krijgen.

7. De badkamer verwarmen

designradiatorOok bij het onderdeel verwarming valt er weer voldoende te kiezen. Wilt u een mooie designradiator in uw nieuwe badkamer met daarop een rek om de handdoeken te verwarmen of geeft u de voorkeur aan warme voeten met vloerverwarming?

Vloerverwarming brengt uw badkamer in een mum van tijd op een aangename temperatuur. Omdat vloerverwarming onder de hele vloer is verspreid, wordt uw badkamer niet alleen sneller verwarmd maar stookt u ook minder.

8. Aandacht voor verlichting

Besteed ook ruim aandacht aan de verlichting in de badkamer. Het is belangrijk om goed licht te hebben bij het scheren of opmaken maar het is ook prettig om gedimd licht te hebben tijdens een ontspannen bad. Tegenwoordig kunt u zelfs de binnenkant van een bad of douchecabine sfeervol verlichten. Als u inbouwspotjes in het plafond wilt hebben, denk er dan aan dat het plafond verlaagd moet worden. Let er vooral op dat de verlichting die u aanschaft geschikt is voor badkamergebruik.

9. Ventileer de badkamer

Om uw mooie, nieuwe badkamer mooi te houden zal er goed geventileerd moeten worden. Een raampje openzetten tijdens het douchen is niet altijd voldoende en werkt soms zelfs averechts. Investeer daarom in een badkamerventilator die ervoor zorgt dat de vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor u minder last krijgt van condens en schimmelvorming kunt tegengaan.

Wilt u meer weten over ventileren in de badkamer? Lees dan het blog badkamerventilatie en schimmel.

10. Makkelijk schoon te maken

badkamer schoonmakenBijna niemand vindt het schoonmaken van de badkamer een leuke klus. U kunt het zichzelf een stuk makkelijker maken door voor meubels, accessoires en een toilet te kiezen die de grond vrij laten en hangend worden bevestigd. Ook een glad oppervlak maakt makkelijker schoon dan een oppervlak met ribbeltjes waar van alles tussen kan blijven zitten.

11. Denk aan de toekomst

badkamer groen tegelsEen badkamer gaat wel tien tot twintig jaar mee, stem uw keuze voor materialen en kleuren daarom af op de lange termijn. Gebruik producten van goede kwaliteit, met een lange levensduur waar garantie op zit.

Trendgevoelige producten zijn nu misschien hip maar gaan snel vervelen, met neutrale kleuren blijft de nieuwe badkamer langer leuk. Houdt u van verandering? Een gestuukt wandje kan makkelijk in een andere kleur geschilderd worden en accessoires  kunnen na een paar jaar vervangen worden door exemplaren in de nieuwste trend.

Denken aan de toekomst betekent ook rekening houden met uw gezinssituatie en leeftijd. Komt er nog gezinsuitbreiding, wilt u ook op oudere leeftijd in de woning blijven zonder veel aanpassingen te hoeven doen? Veiligheidsgrepen en een douchezitje zijn makkelijk later te installeren, maar een douchebak met -cabine vervangen door een gelijkvloerse inloopdouche vergt al wat meer werk.

Op het gebied van duurzaamheid kunt u voor de toekomst van onze planeet wat doen door water te besparen met een waterbesparende douchekop. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat het water sneller op de juiste temperatuur is en met vloerverwarming is de badkamer sneller verwarmd u hoeft daarom minder te stoken.

Tot slot is het handig om wat extra tegels achter de hand te hebben om tegels die in de loop der tijd beschadigd raken te kunnen vervangen.

12. Houd contact tijdens de verbouwing

Het is heerlijk om het huis te ontvluchten om niet zelf in de herrie en het stof te hoeven zitten maar ga wel regelmatig kijken of het werk naar wens wordt uitgevoerd. Zorg ervoor dat de installateur u makkelijk kan bereiken wanneer hij vragen heeft. Het uitwisselen van foto’s tijdens de installatie kan helpen situaties duidelijk te maken. Plan vaste momenten in waarop u samen het werk inspecteert.

Licht uw buren in over de overlast die zij kunnen ondervinden van de verbouwing. Denk ook aan uzelf, kunt u ergens douchen en naar het toilet tijdens de verbouwing?

Inspiratie en persoonlijk advies

Sanitairwinkel showroom RosmalenKomt u er met bovenstaande tips toch niet uit? Bij Sanitairwinkel kunt u altijd terecht voor inspiratie en persoonlijk advies zowel in één van onze showrooms als online.

Onze medewerkers helpen u graag om uw wensen te realiseren zodat u straks kunt genieten van uw nieuwe badkamer.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *