Radiator capaciteit berekenen!

Hoe kies ik mijn ideale radiator?

Wilt u een nieuwe radiator plaatsen omdat uw oude radiator te weinig warmte afgeeft, niet past bij uw ruimte of heeft u nog helemaal geen radiator hangen? Dan kunt u hier een hoop tips uit halen om de juiste radiator te kiezen voor uw woonruimte. U moet namelijk rekening houden met een viertal factoren. Deze zijn belangrijk als u uw kamer op de juiste temperatuur wilt hebben.

Het belangrijkste voor u op een rij:

1.       Grootte/inhoud van de kamer

2.       Gewenste temperatuur

3.       Soort ruimte

4.       Type verwarming

 

Waar gebruik je een radiator voor?

Radiatoren worden gebruikt om in een woonruimte een aangename temperatuur te creëren. U kunt begrijpen dat het gemakkelijker is een badkamer warm te maken dan een hele woonkamer. En daarnaast zal de gewenste temperatuur in uw badkamer anders zijn dan die van uw slaapkamer. Daarom is het belangrijk voor iedere ruimte te bepalen wat de geschikte radiator is, deze zijn namelijk overal anders. U kijkt of u een hoge of lage warmteafgifte nodig heeft, ook wel capaciteit of vermogen genoemd. U kunt uiteraard ook de voorkeur hebben voor vloerverwarming.

Rekenhulp: Inhoud van kamers in kubieke meters

De inhoud van de kamer is erg makkelijk te berekenen door een simpel rekensommetje toe te passen. Namelijk lengte x breedte x hoogte = inhoud kamer. Rond dit af op meters, u hebt dan namelijk het aantal kubieke meters.

 


Voorbeeld:

U heeft een kamer van 5 meter lang, 4 meter breed en 2,6 meter hoog. Dan wordt uw formule om de kubieke meters van deze ruimte te bereken als volgt;  5 x 4 x 2,6 = 52 m³

Kamertemperatuur bepalen

Iedere kamer in uw huis heeft een andere gewenste temperatuur. Om het aantal Watts te berekenen die nodig is voor uw radiator vermenigvuldigd u de gewenste temperatuur maal 3.86.

In dit schema vind u de meest aangename temperatuur in uw woonruimte en aantal Watts nodig voor uw radiator.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd aantal Watts
Badkamer 24 °C 93 W
Woonkamer 22 °C 85 W
Studeerkamer 22 °C 85 W
Keuken 20 °C 77 W
Slaapkamer 18 °C 70 W

Uw Capaciteit/vermogen berekenen van uw radiator

Nu kunt u de capaciteit zelf berekenen door het aantal kubieke meter de vermenigvuldigen met het aantal Watt per vierkante meter.

Voorbeeld:
U heeft een studeerkamer van 52 m³. De gewenste temperatuur in de studeerkamer is 22 °C. Hiervoor is een radiator nodig van 85 Watt per vierkante meter. Formule: 52 x 85 = 4420 Watt

Tip: U kunt ook meerdere radiatoren plaatsen die samen hetzelfde aantal Watts leveren voor een snellere spreiding van warmte.

U kunt het ook makkelijk berekenen door middel van onze rekenhulp. Deze is hier te vinden onderaan de pagina.

Geïsoleerde ruimte

Of uw ruimte geïsoleerd is of niet speelt ook een rol in het benodigde vermogen van uw radiator. Als uw woonruimte namelijk wel geïsoleerd is kunt u 10% van het totaal aantal Watt afhalen. Dit wordt dan:

Formule: 4420 – 10% = 3978 Watt

Als uw woonruimte niet goed geïsoleerd is, tel er dan 15% bij. De warmte ontsnapt dan namelijk en heeft u dus meer vermogen nodig om dezelfde temperatuur te bepalen.

Formule: 4420 + 15% = 5083 Watt

Uw radiator uitkiezen en plaatsen!

Heeft u na deze handige tips een radiator nodig?

Vind uw radiator snel, gemakkelijk en goedkoop hier. Sanitairwinkel.nl staat altijd voor u klaar voor eventuele vragen over onze producten! Kunt u geen keus maken? Wij helpen u ook graag op weg! Neem contact met ons op!

Allerlei verschillende radiators waaronder handdoek radiatoren, elektrische radiatoren en paneelradiatoren

Soorten radiators:

 • Handdoek radiatoren
  Speciaal voor in de badkamer heb je handdoekradiatoren. Bij deze radiatoren kunt u bijvoorbeeld uw handdoek er overheen hangen. Deze radiator wordt het meest gebruikt in badkamers om een warme handdoek plus (bad)kamer te hebben!
 • Elektrische radiatoren
  Een elektrische radiator is in principe een gewone radiator, maar dan op stroom. Het grootste voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit: waar een stopcontact is, kan er een geplaatst worden. Extra makkelijk wanneer u extra of nieuwe radiatoren in een kamer wil plaatsen!
 • Paneelradiatoren
  Paneel radiatoren zijn meest gebruikte radiatoren, deze radiatoren bestaan uit één of meerdere platen en zijn voorzien van één of meerdere convectie lamellen. Omdat de waterinhoud relatief klein is ten opzichte van de oppervlakte van de radiatoren die aan de lucht blootgesteld wordt, hebben de paneelradiatoren een snelle warmteafgifte.

Populaire series voor radiators:

 • Plieger Cacallino radiatoren van Plieger Cacallino, Saniclass exclusive line, Plieger Florian en Vasco Carre
  Een stijlvol interieur en behaaglijke warmte. Deze wensen worden vervuld met de Plieger Cavallino designradiatoren. Voor elke ruimte kan Plieger met de Cavallino uw warmtevraag beantwoorden.
 • Saniclass exclusive line
  Elke radiator levert warmte, maar ook een stukje uitstraling en functionaliteit wanneer u kijkt naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld uw handdoeken op te hangen. Saniclass heeft mooie design radiatoren in allerlei maten, kleuren en zelfs vormen.
 • Plieger Florian
  Tot voor kort was een radiator bepaald geen sieraad in een modern interieur. Plieger designradiatoren brengen daar verandering in: met recht een hot item. De Plieger design radiatoren zijn functioneel, mooi en van uitstekende kwaliteit. De vormen en maten bieden tal van mogelijkheden die voorheen onmogelijk waren.
 • Vasco Carre

Bewaren

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *