Radiator installeren

Hoe plaats je een radiator?

Deze handleiding is een richtlijn voor de plaatsing van een radiator. Omdat er vele radiatoren op de markt zijn, kan Sanitairwinkel u niet garanderen dat uw radiator op exact dezelfde wijze geplaatst kan worden.

 

Er zijn enkele regels voor het plaatsen van een radiator, waar rekening mee gehouden moet worden.

  • De radiator moet altijd op de koudste plek bevestigd worden, bijvoorbeeld onder een raam of op een buitenmuur.
  • Houd aan de boven en onderzijde van de radiator ten minste 10 cm vrij. Zorg er ook voor dat de radiator minimaal 5 cm vrij van de wand hangt. Dit zorgt er voor dat er een betere luchtcirculatie langs de verwarming mogelijk is.
  • Het is verstandig om een wat grotere ruimte met meerdere radiatoren te verwarmen, dat zorgt voor een betere spreiding van de warmte.
  • Wanneer een verwarmingspijp door een muur heen moet, zorg er dan voor dat het gat wat ruimer is dan de grootte van de pijp. Dat voorkomt het tikken door het krimpen en uitzetten van de pijp.
  • Wanneer er een thermostaatkraan wordt gebruikt, wordt u afgeraden om de kraan omhoog te plaatsen. Dit zal nadelig werken voor de temperatuurregeling.

 

Bevestiging en aansluiting

Wanneer u een radiator bekijkt ziet u vier aansluitpunten.

  • Een aansluitpunt voor een kraan, dit kan ook een thermostaatkraan zijn, dit is ook gelijk de aanvoer.
  • Een aansluitpunt voor het ontluchtingskraantje.
  • Een aansluitpunt om water af te tappen.
  • Een aansluitpunt voor de afvoer.

 

In het volgende stuk tekst wordt u stap voor stap uitgelegd, hoe u een radiator aan moet sluiten. Het aansluiten van een radiator of radiatoren is geheel op eigen risico en Sanitairwinkel is nimmer aansprakelijk voor enige schade en/of lekkage na het volgen van deze handleiding. Wij raden u aan om de radiator door een deskundige te laten plaatsen.

beugels monterenStap 1: Bevestig de beugels, waar de radiator in gehangen moet worden op de muur. Houd aan de boven en onderzijde van de radiator ten minste 10 cm vrij. Zorg er ook voor dat de radiator minimaal 5 cm vrij van de wand hangt. Dit zorgt er voor dat er een betere luchtcirculatie langs de verwarming mogelijk is.

 

verwarming hangenStap 2: Hang de radiator in de beugels. Stel de radiator zo af dat het ontluchtingsventiel het hoogst zit, maar doe dit wel op een manier dat u dit niet ziet. Zo kan alle lucht er uit bij het ontluchten.

 

Knelfittingen aanbrengen

Stap 3: Bevestig het ontluchtingskraantje en het aftapkraantje. Het schroefdraad dient in tegengestelde richting met teflontape beplakt te worden voor een waterdichte afsluiting.

Let op: De aanvoer (het hoogste punt) en de afvoer (het laagste punt) moeten de langste weg door de radiator afleggen. Dat wil zeggen dat u bijvoorbeeld links boven de aanvoer bevestigd en rechts onder de afvoer. U moet dus niet rechts boven de aanvoer bevestigen en rechts onder de afvoer, omdat dit maar een korte route is.

 

thermostaatknop monteren

Stap 4: Bevestig de kraan of thermostaatkraan en de afvoerverbinding op de radiator. Ook hier moet de schroefdraad in tegengestelde richting met teflontape omwikkeld worden om lekkage te voorkomen.

 

leidingen vastleggen

Stap 5: Zorg dat u een aftakking van de ringleiding naar de radiator maakt. Neem de kortste weg naar de radiator, met zo min mogelijk bochten. En bevestig deze leiding met beugels aan de muur. De afstand tussen de beugels mag maximaal 1,2 meter bedragen.

Om bochten naar de radiator te maken, is een buigtang vereist. Deze kunt u meestal wel ergens huren. Om de leidingen af te korten dient een pijpensnijder te worden gebruikt. Dan bent u er van verzekerd dat de pijp recht is afgekort. Wanneer de pijp niet recht wordt afgekort kan dit leiden tot lekkage.

 

Stap 6: Bevestig de aanvoer en afvoer/retour aan de verwarming met behulp van knelfittingen. Plaats de moer en de knelring over de leiding. Zorg dat de moer stevig aangedraaid is.

 

bijvullen radiator

Stap 7: Wanneer alles correct is aangesloten, kunt u het systeem met water vullen. Het wordt aangeraden het bijvullen of afvullen te doen wanneer u met zijn tweeën bent.

 

juiste druk op ketel

 

Stap 8: Wanneer de drukmeter van de ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aangeeft, dient u de watertoevoer te sluiten.

 

Ontluchten van de radiator

Stap 9: Ontlucht alle radiatoren.

 

Stap 10: Controleer nog eens of de drukmeter van de ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aangeeft. Wanneer dit niet het geval is dient u de radiator nog eens bij te vullen en het systeem te ontluchten.

 

Stap 11: Als laatste kunnen alle plaatsen waar een leiding door de muur of het plafond heen komt, afgewerkt worden met een kunststof rozet.

 

Wattage berekenen

Een radiator moet hitte afgeven anders heeft deze geen nut. Het is verstandig goed te berekenen welk vermogen u minimaal nodig heeft. Zo voorkomt u koude ruimtes en te hoge stookkosten. In een eerdere blog van Sanitairwinkel is dit al eens uitgelegd.

Radiator kopen

Bij de aanschaf van een radiator komt veel kijken. Naast de visuele aspecten als kleur, vorm en mogelijke accessoires is het vooral van belang te kijken naar de functionaliteit. Voor een bijverwarming kunt u bijvoorbeeld kiezen voor elektrische verwarming, maar voor plaatsing onder ramen is het verstandig een niet te hoge radiator te nemen. Voor de badkamer is een handdoekradiator erg praktisch, terwijl tegenwoordig ook vloerverwarming ook niet meer weg te denken is. Bekijk radiatoren op Sanitarwinkel.nl.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *