Schoonmaak van de badkamer: fris de lente in!

Het is weer lente! Voor velen hét moment om het huis eens goed onder handen te nemen. Een grondige schoonmaak en weggooien wat we niet meer gebruiken. Heerlijk, want zo gaan we fris en opgeruimd het nieuwe seizoen in. Ook de badkamer moet er vaak aan geloven, zij het met enige tegenzin. De badkamer is één van de vervelendste ruimtes in het huis om schoon te maken. Kalkaanslag vormt bijvoorbeeld een groot probleem, maar ook die vuile randen in het bad laten zich moeilijk schoonmaken. Niet bevorderlijk voor de motivatie, toch? Lees hieronder daarom onze tips!

Douchecabine

De douchecabine schoonmaken is een hels karwei, dat bovendien vaak zinloos lijkt. Je bent uren bezig met schrobben, maar na een aantal douchebeurten is de kalkaanslag weer terug. Gelukkig zijn er genoeg manieren om uw glazen douchewand schoon te houden. Het is ten eerste belangrijk dat je de cabine altijd goed droog maakt na gebruik, bijvoorbeeld met een glaswisser. Haal daarna nog snel een handdoek over de wanden en kraan, zodat er minder kalkaanslag ophoopt.

De douchecabine goed drogen na gebruik helpt om kalkaanslag te voorkomen, maar uiteindelijk is een grondige schoonmaak nodig. Daarvoor raden wij je een speciale reiniger voor je douchecabine aan. Deze reinigers verwijderen effectief alle zeepresten en kalk- en roestaanslag, zonder de cabine te beschadigen. Let ook op de poetsdoek die je gebruikt: met een microvezeldoek voorkom je  bijvoorbeeld lelijke strepen!

Douchekop

Kalkaanslag vormt zich niet alleen in je douchecabine, maar ook in de douchekop zelf. Hoe langer je wacht met het ontkalken van de douchekop, hoe slechter de doorstroom van het water. Zonde, want zo geniet je niet optimaal van je douche! Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je douchekop ontkalkt. Een tijdrovende klus, maar zeker de moeite waard.

Voor het ontkalken van de douchekop vul je een emmer met een laag schoonmaakazijn. Vervolgens maak je de kop los van de doucheslang en laat je deze een halve dag in de emmer weken. Daarna schrob je met een tandenborstel de laatste kalkresten van de douchekop af en spoel je goed na met water. Als laatste poets je de douchekop nog een keer schoon, waarna je weer heerlijk kunt douchen!

Badkuip

Ben jij gezegend met een bad in je badkamer? Heerlijk, maar die hardnekkige vlekken in de badkuip zijn ontzettend vervelend. Je bad schoonmaken is daarom noodzakelijk, maar lastig. Gelukkig zijn er een paar handige trucs die je kunt gebruiken. De gele vlekken die ontstaan als de kraan blijft druppelen, kun je bijvoorbeeld wegpoetsen met citroensap. Olieresten, van bijvoorbeeld badolie, zijn daarnaast gemakkelijk te verwijderen met tandpasta. Even naspoelen en klaar ben je!

De verdere schoonmaak van je bad hangt af van het materiaal. Baden van acryl zijn bijvoorbeeld krasgevoeliger dan baden van porselein. Gebruik bij acryl daarom geen schuurspons, maar een normale en zachte spons. Een schuurspons werkt wel prima bij een porseleinen badkuip. Gebruik voor extra resultaat een beetje schuurpoeder, dat werkt erg goed bij het verwijderen van vlekken op porselein.

Voegen en tegels

Vieze voegen geven je badkamer een onverzorgde uitstraling, zeker als er ook nog wat schimmel ontstaat. Gelukkig is er een eenvoudige manier om je voegen weer schoon te krijgen. Meng water met een beetje bleekmiddel in een spuitfles en spuit dit op de voegen. Vervolgens schrob je de voegen met een tandenborstel eenvoudig schoon. Doe hetzelfde op de plekken waar schimmel zit en je badkamer ziet er weer stralend uit!

Tegelsmaak je op bijna dezelfde manier schoon als de voegen, alleen dan met schoonmaakazijn. Spuit wat schoonmaakazijn op de tegels en laat dat een kwartier tot halfuur inwerken. Vervolgens schrob je de tegels eenvoudig af met een borstel of schuurspons. Zijn de tegels nog steeds vies? Probeer dan eens een mengsel van twee eetlepels groene zeep en acht eetlepels baking soda om de tegels mee te schuren.

Toilet

Het toilet op je badkamer maak je meestal vaker schoon dan de rest van het sanitair. Je doet dit waarschijnlijk ook al jaren op dezelfde manier, maar misschien kunnen we je helpen om de klus sneller te klaren. Allesreiniger is in dat geval je grootste vriend: daarmee krijg je de rand onder de bril vrij van aanslag en maak je de grond onder het toilet goed schoon. Met een goede allesreiniger hoef je dus niet steeds van schoonmaakmiddel te wisselen, wat je tijd bespaart.

Hoe beter je het toilet bijhoudt, hoe langer je een grondige schoonmaak kunt uitstellen. Neem daarom elke dag even je toilet af en leg netjes wc-papier onderin de pot bij een grote beurt. Doe bovendien altijd de wc-deksel naar beneden als je doorspoelt, daarmee voorkom je dat bacteriën zich nestelen op je toilet.

Bovenstaande tips goed doorgelezen? Dan ben je helemaal klaar om aan de grote schoonmaak van de badkamer te beginnen! Het is even doorbijten, maar daarna kun je heerlijk genieten van je schone badkamer. Extra motivatie: trakteer jezelf als je klaar bent, bijvoorbeeld met een goed boek of een lekker wijntje!  

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *