Sifon monteren en onderhouden

Een sifon is niet het meest spannende product om uit te zoeken voor je badkamer, maar je hebt het wel nodig. Veel mensen besteden het plaatsen van een sifon uit, maar het is iets dat je prima zelf kunt doen. Hoe moet je dan een sifon monteren? Wij leggen het uit en, ook niet onbelangrijk, vertellen je ook nog hoe je een sifon het beste kunt schoonhouden

Wat is een sifon?

Onder alle wastafels hangt een sifon. Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Omdat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes er niet doorheen.

Zoals in de afbeelding hieronder te zien is, zijn sifons er in verschillende soorten en maten. Het meest voorkomende type is de bekersifon, die onder veel wastafels te vinden is. Hij neemt relatief weinig ruimte in beslag en is ook nog eens erg makkelijk zelf te installeren!

Vroeger zag je vooral veel sifons van wit kunststof. Tegenwoordig kun je een sifon aanpassen aan de stijl van je badkamer. Kies bijvoorbeeld een mat zwarte sifon bij je zwarte kraan of een een sifon met een RVS look.

Een sifon monteren, hoe doe je dat?

We kunnen wel roepen dat een sifon monteren heel makkelijk zelf te doen is, maar het is wel een nauwkeurig werkje. Je wilt namelijk geen stinkende afvoer. We hebben we een handig stappenplan voor je opgezet waarmee we je een handje gaan helpen. Zo sluit je alles eenvoudig zelf aan.

Wat heb je nodig? Zorg voor je begint aan de klus voor de volgende dingen:
• Sifon
• Afvoerplug
• Waterpomptang
• Zaag

Laten we beginnen!

1. Zorg voor ventilatie
Vervang je een bestaande sifon? Dan is de eerste stap heel belangrijk, omdat dit kan voorkomen dat je de rest van de klus moet klaren terwijl je in de vieze lucht zit. Je gaat de blokkade van de nare geurtjes uit de riolering opheffen, dus kunnen deze makkelijker ontsnappen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en zet een raam open!

2. Plaats de afvoerplug
Voor de sifon geplaatst kan worden, dient eerst de afvoerplug op zijn plek te zitten. Hier wordt de sifon namelijk aan bevestigd. Hoe deze bevestigd moet worden kan verschillen per afvoerplug. Vaak zijn deze met behulp van de gebruiksaanwijzing snel gemonteerd. Over het algemeen bestaat een plug uit twee delen; de boven- en onderzijde. Steek de bovenzijde door het gat van de wastafel en draai de onderkant hier aan vast. Zorg dat hij goed in het gat past en deze volledig afsluit. Zo voorkom je lekkages!

3. Draai de sifon in elkaar
Vaak worden sifons volledig in elkaar gedraaid geleverd. Is dat niet het geval? Draai dan eerst de sifon helemaal in elkaar. Daar heb je nu namelijk de ruimte voor, als hij al half op de afvoerplug is gemonteerd niet meer.

4. Meet en zaag de afvoerpijp op lengte en verbind deze
Voor je de sifon gaat plaatsen, moet de afvoerpijp op zijn plek zitten. Deze sluit je aan op de riolering. Begin met meten hoe lang deze afvoerbuis moet zijn. Hiervoor kun je de sifon al even verbinden met de afvoerplug. Zo kun je makkelijker bepalen waar je de afvoerpijp af moet zagen. Houd er rekening mee dat een deel van de buis verdwijnt in een verbindingsstuk, zaag deze dus niet te kort af! Als de afvoerbuis op maat is kun je hem aansluiten op de riolering.

 

5. Verbind de sifon met de afvoerplug en afvoerpijp
Als de lengtes van de sifon en afvoerpijp bij elkaar aansluiten, kun je de sifon aan de onderkant van de afvoerplug vastdraaien. Vast = Vast. Draai hem niet overdreven strak aan, dat is niet goed voor de sluiting. Verbind de andere kant van de sifon met de afvoerpijp. Je afvoer zou nu klaar moeten zijn voor gebruik!

Zorg dat alles goed afsluit. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de leiding gaat lekken. Naast het feit dat alles dan nat wordt, leidt het tot schimmel en nare luchtjes. Dat probeerde je met een sifon juist te voorkomen! Sanitairwinkel heeft alle benodigdheden om alle onderdelen met elkaar te verbinden in het assortiment. Kijk daarvoor eens bij al ons waterafvoermateriaal!

Hoe onderhoud je een sifon?

Om te voorkomen dat je sifon verstopt raakt en toch gaat stinken, is het handig om hem eens in de zoveel tijd schoon te maken. Hiervoor hoef je alleen de sifon los te draaien. Let wel op dat je een emmer onder de wasbak hebt staan. Het water uit de afvoer en sifon moet namelijk ergens heen en het is wel zo fijn als die plek niet je vloer is.

Als je de sifon hebt losgedraaid kun je het vuil eruit halen en de sifon goed schoonmaken. Zo voorkom je dat hij snel weer verstopt raakt. Het kan ook geen kwaad om een keer met eensmalle borstel door de afvoerbuis heen te gaan, zodat eventueel vuil aan de zijkant van de pijp wordt verwijderd.

Forzalaqua Laguna wastafel sifon

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *