De tien meest gemaakte badkamerfouten

Onze badkamer word wekelijks grondig gepoetst en is een van de meest hygiënische plaatsen in ons huis. Althans, dat denken we. De Huffington Post heeft echter een ander resultaat ondervonden en heeft een lijst gemaakt van de tien meest gemaakte badkamerfouten.

1. De tandenborstel te dicht bij het toilet bewaren
Stap 1 - De tandenborstel te dicht bij het toilet bewarenUit een onderzoek van de Harvard University Gazette blijkt dat bij het doortrekken van het toilet de waterdeeltjes ongeveer 2 meter ver kunnen vliegen. Dit geldt wel voor de Amerikaanse toiletten, maar ongetwijfeld zal dit ook voor onze Europeaanse toiletten gelden. Dit komt omdat de Europeaanse toiletten niet zoveel verschillen van de Amerikaanse variant. Ze hebben wat tips gegeven om te voorkomen dat de waterdeeltjes op je tandenborstel terecht komen. Deze tips zijn eigenlijk vrij logisch. Bewaar bijvoorbeeld je tandenborstel iets verder weg van het toilet, maar beter nog: sluit de wc met de deksel voordat je doortrekt.

Het is ook verstandig om je tandenborstel regelmatig te vervangen en bewaar hem niet in een afgesloten doosje. Doe je dat laatste wel, dan zorg je er voor dat het de groei van de micro-organismen bevordert. En wie wil al deze viezigheid nu op zijn of haar tandenborstel?

 

2. De badhanddoek te vaak gebruiken
Stap 2 - De badhanddoek te vaak gebruikenJe vochtige, opgerolde handdoek is de perfecte broedplaats voor bacteriën. Als je de handdoek dus te vaak gebruikt en hem dus vochtig blijft houden, dan zorg je er voor dat het een soort van vicieuze cirkel is voor de bacteriën. Ze krijgen nu de mogelijkheid om nog sneller te groeien. Dit is niet prettig als je bijvoorbeeld een wondje hebt. De kans dat je een infectie oploopt is aanzienlijk groter in dit geval.

Elizabeth Scott, dokter aan het Simmons College centrum voor hygiëne en gezondheid, raadt aan om elke dag een nieuwe handdoek te nemen wanneer die door meerdere personen wordt gebruikt. Ben je de enige die de handdoek gebruikt, dan kun je het best om de week de handdoek vervangen.

 

3. De luffaspons te lang behouden
Stap 3 - De luffaspons te lang behoudenHet is gebruikelijk om de natuurlijke loofahs, die van gedroogde komkommerachtige groenten gemaakt zijn, na drie tot vier weken te vervangen. Uit een studie blijkt dat bacteriën zoals P. Aeruginosa, die infecties veroorzaken, na 24 uur al exponentieel begonnen te groeien. Je kunt je wel voorstellen hoe groot deze zullen zijn als je de loofahs pas na langere tijd vervangt.

Synthetische loofahs zijn wat beter bestand tegen dit soort bacteriën. Maar ook deze loofahs moet je na ongeveer acht weken vervangen.

 

4. De handen niet lang genoeg wassen
Stap 4 - De handen niet lang genoeg wassenDe meest efficiëntste manier om het verspreiden van ziekten tegen te gaan is het wassen van je handen. Dit zegt het Center for Disease Control (CDC). Toch doen we dit meestal verkeerd. Uit een studie aan de Michigan State Universiteit bleek dat 95 procent van de proefpersonen minder dan 15 seconden spendeert aan het wassen van de handen.

Het CDC zegt dat je het best minstens 20 seconden kunt schrobben. Het klinkt misschien overbodig, maar het is nog altijd beter dan een aantal dagen ziek in bed liggen met een griepje.

 

5. Een (te) lang douchegordijn gebruiken
Stap 5 - Een (te) lang douchegordijn gebruikenWanneer je douchegordijn de rand van het bad raakt en rimpelt waar het te wijd is voor de badkuip of douchebak, is het te lang. Als de onderkant van het gordijn nat en vochtig blijft worden, is het de perfecte broedplaats voor schimmel. De oplossing is eigenlijk vrij simpel: kort het douchegordijn een beetje in zodat het netjes in de badkuip of douchebak past.

 

6. Op blote voeten lopen in de badkamer
Stap 6 - Op blote voeten lopen in de badkamerEen studie van het ABC News heeft bewezen dat de badkamervloer meer bacteriën bevat dan bijvoorbeeld het toilet. Dr. Charles Gerba, die het onderzoek uitvoerde, geeft aan dat er op de badkamervloer ongeveer 200 keer meer bacteriën te vinden zijn dan op een sanitair oppervlak.

De oplossing is vrij simpel: regelmatig je badkamervloer schrobben of een paar doucheslippers aanschaffen.

7. Eén spons gebruiken voor de schoonmaak
Stap 7 - Eén spons gebruiken voor de schoonmaakHet is natuurlijk makkelijk om met één spons je hele badkamer te reinigen. Maar als je goed nadenkt weet je dat je van alle oppervlakten bacteriën opneemt. Om besmetting te voorkomen kan je best verschillende sponzen gebruiken voor verschillende oppervlakten. Denk bijvoorbeeld aan een spons voor de douche, een spons voor de spiegels, een spons voor de wasbak en natuurlijk een eigen spons voor het toilet.

Hergebruik je de spons toch? Dan is hier een gouden tip: uit een studie bleek dat wanneer je de spons in de magnetron steekt, ongeveer 99,99999% van de bacteriën gedood worden, terwijl de afwasmachine met 99,9998% bijna net zo efficiënt is. Maar zeg nou zelf, je wilt je wasbak toch niet wassen met het sponsje dat net de wc heeft gereinigd.

 

8. Schadelijke chemicaliën gebruiken voor de schoonmaak
Stap 8 - Schadelijke chemicaliën gebruiken voor de schoonmaakDe meeste chemicaliën die je gebruikt voor het bestrijden van bacteriën bevatten schadelijke stoffen. Natuurlijk hoef je niet alle schoonmaakproducten aan de deur te zetten, maar denk eens aan natuurlijke of zelfgemaakte alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld fruit of baking soda gebruiken.

De ngo WECF (Women in Europe for a Common Future) zetten al een aantal tips online voor het gebruik van schoonmaakproducten. De Environment Working Group publiceerde een ‘Hall of Shame’ voor Amerikaanse schoonmaakproducten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig zijn veel producten van deze ‘Hall of Shame’ in veel andere landen, waaronder Europese landen, al verboden.

 

9. Het haar te vaak wassen 
Stap 9 - Het haar te vaak wassenHet is voor veel mensen gebruikelijk om het haar dagelijks te wassen. Dit komt omdat ze ervan overtuigd zijn dat het gezonder en schoner is. Maar eigenlijk is het tegendeel waar. Ons hoofdhuid produceert van nature oliën die als “de ultieme conditioner” gezien worden. Als je het haar dus dagelijks wast, verwijder je telkens deze belangrijke oliën. Tenzij je een baan hebt waarbij je wel degelijk elke dag het vuil uit je haar moet wassen, is het beter om eens een dagje over te slaan.

 

10. Het toilet ‘verkeerd’ gebruiken
Stap 10 - Het toilet verkeerd gebruikenDit foutje is misschien wel een van de merkwaardigste die je ooit zult horen, want wist je dat verschillende studies hebben aangetoond dat het beter is om te hurken in plaats van te zitten wanneer je het toilet gebruikt? Het is een bizar verhaal, maar gek genoeg wel waar. In 1964 werd het al aangeraden en verteld dat het gezonder zou zijn om te hurken.

Uit een Japanse studie die dateert uit 2010 bleek dat personen die gehurkt naar het toilet gingen, minder last hadden van buikpijn. Uit een ander onderzoek bleek bovendien dat hurken ervoor zorgt dat je darmen 79 seconden sneller werken dan bij wie zit op het toilet. Ik zou zeggen: succes!

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *