Tikkende verwarming? Voorkom of genees!

Mijn verwarming tikt, wat kan ik er aan doen?

 

Oorsprong tikkende verwarming

Uw radiator tikt gedurende de dag en soms ook in de nacht. Heeft u uw verwarming al ontlucht? Zo ja, dan kan er een andere oorzaak zijn.

Het kan te maken hebben met de verwarming. Wanneer uw centrale verwarming aanslaat, gaat er warm water door de buizen in uw huis stromen. Het warme water zorgt voor de verwarming van de radiator. Een bijkomend verschijnsel van deze verwarming is de werking van de onderdelen. Ofwel door de warmte zet uw radiator en buizen iets wat uit. Meestal heeft een radiator hiervan de ruimte, maar in sommige gevallen is dit niet het geval. Dan gaat de verwarming tikken.

Het tikken ontstaat bijvoorbeeld wanneer het plafond tegen de huizen aan geplaatst is en er geen ruimte is voor de verwarmingsbuizen om uit te zetten.

 

Opsporen van de tik

Vaak ligt u op bed of is een tik niet direct te herleiden. Stap voor stap leggen we uit hoe u de tik in uw verwarming kunt opsporen:

 

Zorg dat uw leidingen vrijheid hebben
Zorg dat uw leidingen vrijheid hebben
  1. Koel uw radiatoren en buizen af. Draai hiervoor alle radiatoren in huis dicht en zet de thermostaat op 0.
  2. Zet de thermostaat na het afkoelen van de buizen en radiatoren op 25 graden en draai gelijk een voor een de radiatoren open tot u het tikken hoort. Ga per standpijp te werk. U start met de radiator die het dichtst bij de ketel is geplaatst en werk zo langzaam alles af..)

 

Oplossingen

Oplossingen tikkende verwarming

Er zijn diverse manieren om het tikken te verhelpen. Allen zijn vaak afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We sommen er een aantal op:

  • Maak alle leidingen vrij. Ga bijvoorbeeld met een schroevendraaier en los zaagje langs de leidingen die tikken. Doe dit bij de wanden en het plafond, dus alleen daar waar de openingen nauw zijn. Zorg ervoor dat de buizen vrij komen van de wand.
  • Draai de steunen die uw buizen begeleiden iets losser. Hiermee geeft u uw buizen meer ruimte om uit te zetten.
  • Voorzie de steunen van een rubber (bijvoorbeeld oude fietsband)
  • Ketel anders instellen zodat de ketel minder snel opwarmt. Door geleidelijk opwarmen wennen de buizen beter en kan het wringen van leidingen voorkomen. Nadeel is dat uw huis minder snel warm is.
Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *