Toiletpapier, alles wat je ooit wilde weten.

Toiletpapier, iedereen gebruikt het en iedereen heeft een voorkeur voor welk toiletpapier het funny-toothbrush-toilet-paperfijnste is. Maar waarom gebruiken ons toiletpapier op de manier zoals we het nu doen? En hoe werd het vroeger gedaan toen de toiletrol nog niet bestond? Hoeveel kilometer toiletpapier gebruiken wij bijvoorbeeld in totaal? Of hoeveel rollen worden er dagelijks eigenlijk geproduceerd? Kortom, duik in de wereld van het toiletpapier en lees deze blog!

Toiletpapier, de geschiedenis

geschiedenis toiletpapier

Tot de 18e eeuw had niemand nog van toiletpapier gehoord. Echter is in de zesde eeuw na Christus wel documentatie over het gebruik van toiletpapier gevonden. Men gebruikte toen allerlei creatieve manieren en materialen om het een en ander schoon te krijgen. In kustgebieden gebruikte men vaak schelpdieren of stukken schil van een mais_0kokosnoot. Hooi en gras waren in de Middeleeuwen ook populaire middelen om de daad te volbrengen. De Romeinen waren vroeger al iets inventiever door een soort spons op een stak te gebruiken.  Amerikanen gebruikten vroeger, schrik niet, ook maiskolven als vervanger voor toiletpapier.

In de 18e eeuw waren de eerste kranten ook erg geliefd als toiletpapier. Men kon op die IMG_3636manier eerst rustig de krant lezen om vervolgens de krant voor andere doeleinden te gebruiken. Maar de krant verloor aan populariteit als toiletpapier. In dezelfde eeuw kwam ook de Seard postordercatalogus op de markt. Dit was het ultieme zelfbenoemde toiletpapier, omdat deze catalogus op onbewerkt papier werd gedrukt. Hierdoor absorbeerde het papier optimaal. Toen Seard haar catalogus op glanzend papier ging drukken, regende het klachten. Dit papier absorbeerde niet en was dus onbruikbaar. Seard zag de verkoop na de verandering van papier dan ook sterk afnemen.

Uiteindelijk werd in 1857 het eerste toiletpapier ontwikkeld door de Amerikaanse zakenman main-qimg-5b9b9796971575c63f5967edc81c1235Joseph Gayetti. Door de hoge prijs van het papier werd nog niet veel gebruik gemaakt van het papier. Pas toen The Scott Company uit Amerika in 1879 op het idee kwam om losse velletjes om een rol te wikkelen, werd het toiletpapier steeds vaker gebruikt. Overigens is het wel leuk om te melden dat The Scott Company in 1955 overgenomen is door het nog steeds actieve Kimberley Clark. Kortom, al meer dan 120 jaar leverancier van toiletpapier.

Leuke feitjes over toiletpapier

  • Per dag worden er meer dan 80 miljoen rollen toiletpapier geproduceerd.
  • Per jaar gebruiken Nederlanders gemiddeld 8,5 velletje papier per toiletbezoek.
  • Per dag wordt maar liefst 22.000 kilometer aan toiletpapier door het toilet gespoeld.
  • In jaar tijd brengt een Nederlander gemiddeld 43 uur door op het toilet.
  • In een gemiddeld huishouden gaat een rol 5 dagen mee.
  • 68% hangt de rol op met het losse velletje aan de voorkant, 32% hangt de rol op met het losse velletje tegen de muur.overunder Aan deze eeuwige hebben wij ook een compleet blog besteed. Lees hier hoe je de rol het beste kan hangen.
  • Toiletpapier wordt niet alleen in het toilet gebruikt. Ook het snuiten van de neus, het schoonmaken en het verwijderen van make-up zijn populaire activiteiten waarbij toiletpapier wordt gebruikt.
  • Het gebruik van toiletpapier verschilt per land. Een Spanjaard heeft bijvoorbeeld de helft minder velletjes nodig dan een Duister. Een Zweed gebruikt daarentegen twee keer zoveel velletjes.
Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *