Veilig douchen: 5 tips

In de badkamer kunnen nogal eens wat ongelukken gebeuren. Jaarlijks zorgt dit voor meer dan 3000 bezoekjes aan de spoedeisende hulp. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Met deze tips kunt u in het vervolg veilig douchen!

1. Veilig douchen met een thermostaatkraan

Veilig douchen met een thermostaatkraanMet een thermostaatkraan kunt u de temperatuur van het water instellen. De temperatuur zal dan door de thermostaatkraan steeds gelijk worden gehouden waardoor er geen plotselinge temperatuurschommelingen voorkomen. Kinderen willen in bad of de douche nog wel eens met de kraan spelen, dit kan gevaarlijk zijn doordat er plotseling heet water uit de kraan kan komen. Door de vergrendelknop op de thermostaatkraan wordt dit al een stuk lastiger, hierdoor kunt u brandwonden voorkomen en dus veilig douchen. Verder kunt u een maximale temperatuur instellen om het nog veiliger te maken. Daarnaast zijn er ook thermostaatkranen die water besparen, hierdoor verdient hij zichzelf op den duur terug!

Lees ook het artikel over de thermostaatkraan. Of bekijk de thermostaatkranen uit ons assortiment.

2. Voorkom dat u uitglijdt

veilig douchen met een badsteunIn de badkamer kan het erg glad zijn. Door al het water en zeep loopt u het gevaar om uit te glijden. Voorkom dat u uitglijd in de badkamer door gebruik te maken van antislip tegels en/of een antislip douchebak. Er zijn ook douchematten verkrijgbaar waardoor u het douchen veiliger kunt maken. Het kan ook handig zijn om steunstangen te installeren bij uw bad of douche zodat u zich altijd vast kunt houden.

 

 

3. Veilig douchen met een douchezitje

Opklapbaar douchezitjeHeeft u extra stabiliteit nodig tijdens het douchen of wilt u gewoon liever zitten? Dan is een douchezitje wellicht iets voor u! Een douchezitje zorgt voor ondersteuning tijdens het douchen waardoor het een stuk veiliger en comfortabeler wordt. Er zijn veel verschillende soorten douchezitjes beschikbaar, waaronder verstelbare, inklapbare en verrijdbare exemplaren.

 

 

4. Pas op met elektriciteit

badkamer-elektriciteitVoor een veilige badkamer is het belangrijk om verstandig om te gaan met elektrische apparaten en stopcontacten.

 

 

 

  • Leg geen elektrische apparaten op de grond of in de buurt van water. Anders loopt u het risico om geëlektrocuteerd te worden.
  • Maak uitsluitend gebruik van geaarde stopcontacten zodat de stroom bij kortsluiting word weggevoerd. Een geaard stopcontact zorgt ervoor dat het apparaat niet op spanning komt te staan. Een geaard stopcontact is dieper dan een normaal stopcontact en heeft metalen stripjes.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen de stopcontacten en het bad of de douche zodat er geen water in het stopcontact kan komen.
  • Maak gebruik van vochtbestendige badkamerlampen.
  • Laat een differentieelschakelaar installeren. Dit is een schakelaar die er voor zorgt dat u niet onder stroom komt te staan. Op deze manier bent u beschermt tegen elektrocutie.

5. Veilig douchen door een goede ventilatie in de badkamer

Veilig douchen door goede ventilatieDe badkamer is erg vochtig, hierdoor is het een ideale plek voor schimmels om zich te nestelen. Dit ziet er vies uit en kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Gelukkig is dit te voorkomen door een goede ventilatie. Verder draagt een goede ventilatie bij aan voldoende zuurstofgehalte in de badkamer zodat u het niet benauwd krijgt.

Meer informatie over ventilatie in de badkamer.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *