Water besparen in de badkamer

Van 10 tot 14 oktober is de eerste editie van de Dutch Earth Week. Tijdens deze week wordt iedereen uitgedaagd om duurzaam te denken én om duurzaam te doen. Sanitairwinkel doet graag mee aan deze uitdaging en geeft je een aantal tips om zelf water te besparen in de badkamer.

Drinkwater is tegenwoordig steeds schaarser, daarom is het van belang om zuinig om te gaan met water. Daarnaast kan water besparen ook gunstig zijn voor de portemonnee. Kleine handelingen zoals de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen of het inzepen kunnen al bijdragen aan het besparen. In de sanitairwereld wordt actief gewerkt aan de verbetering van producten zonder de functionaliteit in gevaar te brengen.

Coldstart

De technologie ’Coldstart‘ zorgt ervoor dat wanneer je de kraan openmaakt er koud water uit komt. Vaak wordt de hendel in de middenpositie gebruikt waardoor het water onnodig lauw wordt in de leiding. Dit bespaart veel energie en zorgt ervoor dat je niet onbedoeld warm water gebruikt. Er zijn veel verschillende kranen met deze functie, denk aan kranen van Royal Plaza, Saniclass of Hansgrohe.

 

Douchetimer

Wil je zonder grote ingrepen toch meewerken aan een duurzame oplossing, dan is een douchetimer misschien een goede toevoeging. Gemiddeld kost het nemen van een douche 44 liter water, een douchetimer kan het (te) lang douche tegengaan. Een douchetimer is eenvoudig te bevestigen op de douchewand middels een zuignap en is makkelijk te bedienen.

Besparen met doorspoelen

Denk ook eens aan het toilet bij het besparen. Ongeveer 30% van het water wordt gebruikt bij het doorspoelen van ons toilet. Kies bijvoorbeeld voor een kleiner reservoir dit zorgt ervoor dat er minder water wordt gebruikt tijdens het spoelen. Ook een dubbele bedieningsplaat met een grote en een kleine knop zorgt voor besparing. Wanneer je vaker de kleine knop gebruikt, bespaart dit de helft van het water.

 

 

Waterbesparende handdouche

Een waterbesparende handdouche is ook een goede manier om waterverspilling tegen te gaan. Veel handdouches zijn tegenwoordig uitgerust met een doorstroombegrenzer. Dit is een duurzame oplossing en zorgt voor een besparing van 4 tot 7 liter. Een doorstroombegrenzer is ook los verkrijgbaar en is makkelijk te installeren. Wil je nog duurzamer douchen, kies dan voor een debietbegrenzer tussen de doucheslang en de douche. Deze zorgt ervoor dat er minder water door de douchekop komt.

Met deze kleine aanpassingen kun je gemakkelijk water besparen zonder te moeten inleveren op gebruikersgemak.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *