Waterbesparing in de douche!

Er zijn een hoop logische argumenten waaruit blijkt dat wij niet duurzaam douchen. Een tip als “korter douchen” of “het water opvangen dat valt voordat het water warm wordt en deze hergebruiken” zijn natuurlijk wel waar, maar wij gaan nog een stapje verder.

Wij leggen uit hoe u door middel van een simpele douchekop vervangen een hoop water kunt besparen en dus ook een hoop geld.

Allereerst een hoop algemene informatie om het geheugen een beetje op te frissen, want water kost namelijk ongeveer €1,50 per m³ en daarnaast betaalt u ook nog ongeveer €0,60 gas per m³. TNS Nipo onderzoekt in opdracht van Wevin elke 3 jaar het waterverbruik van Nederlandse huishoudens. In 2010 heeft Nederland per inwoner gemiddeld 120,1 Liter water verbruikt per dag. Douchewater staat daarbij op nummer één. Ongeveer 40% van het waterverbruik komt uit de douche. Als één van de belangrijkste waterverbruikers is het zeker een goed aandachtspunt om op te besparen.

 

Wat kost het douchen in totaal?

17.175 Liter water word ongeveer per jaar verbruikt per persoon per jaar en ongeveer 89 m³ gas. Maar om het sommetje even wat makkelijker te houden, verbruiken wij dus per persoon ongeveer 50 Liter water per dag en om dit op te warmen is ongeveer 0,27 m³ gas nodig. Per jaar in kosten is dat dus:

 

We betalen dus ongeveer €315,60 per jaar per huishouden aan alleen de douche. Daar kunt u toch weer lekker van op vakantie!

 

Een spaardouche

Een ouderwetse douchekop laat zo’n 10 liter per minuut door, een stortdouche wel meer dan 20 liter. Waterbesparende douchekoppen laten ongeveer 4,5 liter tot 8,5 liter door. We willen geen comfort inleveren en gaan dus van 7,5 liter per minuut uit. Dan gebruik u dus 7,5 Liter in plaats van 10 liter en zo bespaar t u eenvoudig 25% op water, gas en geld. Het gezin van 4 personen bespaart zo per jaar €79 euro. Dat is op de levensduur van 20 jaar van de badkamer 1580 euro. Als u niet al te handig bent kost het vervangen van de douchekop u 10 minuten tijd.

 

Welke douchekop moet ik kopen?

Bij Sanitairwinkel hebben wij twee zeer aan te raden douchekoppen beschikbaar. Dit zijn de Grohe Tempesta Hoofddouche en de Best Saver Classic handdouche. Helaas wordt maar bij weinig douchekoppen het waterverbruik vermeld. De douchekoppen van Grohe zijn allemaal redelijk zuinig en Hansgrohe heeft een zuinige ecosmart serie.

Om echt zeker te zijn wat de douchekop in jouw situatie verbruikt kunt u het zelf testen. Laat u douche een minuut lang in een emmer met maatverdeling sproeien. Doe daarna het zelfde met de nieuwe spaardouche en u ziet precies wat hij bespaart.

Als de douchekop een groene Kiwa ‘laag verbruik’- stickerheeft weet u zeker dat hij getest is op kwaliteit en dat het verbruik laag is.

 

 

Waterbesparende tips

Deze blog zou niet af zijn als er niet een aantal tips bij zouden zitten die gaan over waterbesparing. Hier volgen er dus een aantal:

–          Minder lang douchen (lukt dit niet, gebruik een kookwekker)

–          Test het verbruik van de douchekop door een minuut lang water in een emmer te laten stromen. Doe dit daarna met uw spaardouche en u ziet hoeveel deze spaart per minuut.

–          Duurt het lang voordat het water warm wordt? Vang dit op en hergebruik dit om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen, af te wassen of zelfs de bloemetjes water geven.

–          Zet de kraan uit tijdens het inzepen.

–          Zet de kraan op een lagere stand tijdens het douchen.

–          Neem een koude douche in plaats van een warme. Dit is erg verfrissend als u er eenmaal aan gewend bent.

–          Douche met meerdere personen achter elkaar door, dan hoeft de douche niet iedere douchebeurt opnieuw warm te worden. Dat is daarnaast ook prettiger voor diegene na jou.

 

Algemene waterbesparende tips:

–          Repareer lekkende leidingen. Tien druppels water per minuut lijkt weinig, maar loopt op tot 1100 liter per jaar. Dat is onnodig verlies.

–          Om de voorgaande tip te ondersteunen, draai ook alle kranen goed dicht.

–          Draai alleen een was als de machine vol zit. Wasmachines zijn grote water- en energieverbruikers. Door bewust om te gaan met het gebruik van dit soort apparaten bespaart u niet alleen water, maar ook energie.

–          Een warmwaterboiler bespaart al gauw een hoop water, als u warm water wilt hoeft dit niet eerst opgewarmd en gemengd te worden.

–          Tijdens het tandenpoetsen de kraan niet onnodig open laten staan, alleen wanneer het echt nodig is om bijvoorbeeld uw mond te spoelen. Door gebruik te maken van een spoelbeker bespaart u nog meer water. 

–          Tijdens het scheren de kraan niet onnodig aan laten staan. Laat de wasbak een klein beetje vollopen. Hierdoor bespaart u heel gemakkelijk. 

 

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *