Wc verstopt? Zo los je het op!

Toilet ontstoppen? Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het water in je toilet weer wegloopt. Een verstopte wc is dan ook vrij eenvoudig te verhelpen. Sanitairwinkel geeft je de makkelijkste huis/tuin & keuken oplossingen om snel weer naar de wc te kunnen. In dit artikel zullen we verschillende effectieve manieren uitlichten.

Als eerst zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je begint met ontstoppen. Dit is puur om het zo aangenaam mogelijk te maken voor jezelf. Een wc is namelijk niet per definitie een hygiënische plek. Zorg er daarom voor dat:

  • Je rubber handschoenen draagt
  • De ruimte voldoende geventileerd is
  • De vloer bedekt is met papier of doeken in het geval van overstroming

Wanneer je bovenstaande zaken geregeld hebt, kun je aan de slag met één van de onderstaande manieren om ervoor te zorgen dat de inhoud van het toilet door de afvoer spoelt alsof het een slok bier in de keel van een van onze medewerkers op vrijdagmiddag is.

1. Afwasmiddel en heet water

De eerste oplossing is gelijk de makkelijkste. Deze methode werkt prima bij kleine verstoppingen. Giet wat afwasmiddel in het toilet en laat het even bezinken. Langzaam maar zeker ziet u dat het afwasmiddel naar beneden zakt. Het is namelijk zwaarder dan het water, waardoor het bij de verstopping terecht komt. Giet nu een emmer heet water in de toiletpot. Let er wel op dat de wc niet overstroomt. Gebruik geen kokend water, dit kan het materiaal van de pot beschadigen.

De temperatuur van het water in de pot zal toenemen. Samen met het afwasmiddel (wat stoffen zoals bijvoorbeeld vet oplost) zal het verwarmde water langzaam zijn weg vinden langs de verstopping, waardoor deze losser komt te zitten. Als het water gezakt is, kunt u doorspoelen om te kijken of het water weer goed wegloopt. Is dat niet het geval? Herhaal het proces dan of probeer een andere methode.

2. Toiletborstel en plastic zak

Heeft de methode hierboven niet gewerkt? Dan gaan we over op zwaarder geschut. De verstopping is blijkbaar toch iets heftiger dan een prop papier en wat slechte Chinees. Gelukkig hebben de meeste mensen het materiaal voor deze methode al wel in huis: Een toiletborstel en een plastic zak. We gaan de verstopping er door duwen met behulp van de waterdruk. Hiervoor stop je de toiletborstelkop in de plastic zak, zodat deze volledig afsluit. Vervolgens duw je de doe-het-zelf ontstopper in de afvoer in een poging het water en de verstopping door de afvoer heen te duwen. Dit lukt vaak niet de eerste keer, maar de aanhouder wint. Herhaal het proces tot de verstopping door de afvoer wegstroomt.

3. Ontstopper en ontstoppingsveer

Nog steeds niet gelukt? Dan proberen we gewoon weer wat anders. Een verstopte wc is eigenlijk altijd op te lossen met een ontstopper of ontstoppingsveer. Het nadeel van deze methode is dat de kans bestaat dat je het materiaal er niet voor in huis hebt. Het voordeel is echter dat je deze spullen gewoon bij Sanitairwinkel kunt bestellen (handig voor de volgende keer).

De ontstopper plaats je op de opening in het toilet. Net als bij de toiletborstel duw je langzaam maar krachtig de ontstopper naar beneden. Het vacuüm wat ontstaat bij het terughalen van de ontstopper moet ervoor zorgen dat de verstopping los komt en het water weg kan lopen. Ook hierbij lukt het niet altijd in één keer dus hou even vol!

Een andere optie is de ontstoppingsveer. De ontstoppingsveer gebruik je door deze door de afvoer heen te schuiven en zo de verstopping weg te duwen. Deze veer buigt mee met bochten in de afvoer, waardoor hij ook voor diepe verstoppingen gemakkelijk te gebruiken is. Pas wel op dat je de toiletpot niet beschadigt!

4. Kleerhanger van ijzerdraad

Met een kleerhanger van ijzerdraad maak je eigenlijk een eigen ontstoppingsveer. Deze kleerhangers kun je uit elkaar draaien zodat er een lange dunne draad ontstaat. Deze kun je buigen naar de vorm van de afvoer. Aan het uiteinde kun je bijvoorbeeld een oude doek wisselen. Zo beschadig je de afvoer niet én heb je wat meer oppervlak om mee te duwen. Stop de uitgevouwen kleerhanger in de afvoer van de wc en probeer zo de verstopping los te wurmen.

5. Ontstoppingsmiddel

Omdat we bij Sanitairwinkel graag aan het milieu denken, beginnen we met het afraden van deze methode. Omdat ontstoppingsmiddelen erg slecht zijn voor het milieu, vragen we je om alléén ontstoppingsmiddel te gebruiken in het geval dat niets anders werkt. Kijk daarnaast altijd goed op de gebruiksaanwijzing van het ontstoppingsmiddel. Gebruik absoluut niet meer dan wordt aangeraden op de verpakking. Ga ook nooit met een ontstopper aan de slag net nadat u ontstoppingsmiddel in het toilet heeft gegooid. Het middel kan dan op je huid terecht komen en gaan irriteren. Het zijn simpelweg geen fijne goedjes.

6. Koop een nieuwe wc

Net zo makkelijk. Toevallig hebben we erg veel toiletten bij Sanitairwinkel.

Nog niet gelukt?

Hebben bovenstaande manieren allemaal niet geholpen? Dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan een loodgieter in te schakelen. Deze sanitaire alleskunners hebben de ontstopping waarschijnlijk binnen no-time opgelost. Het nadeel is dat dit u geld gaat kosten en het even kan duren voor u weer van uw toilet kunt genieten.

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *