Welke wastafel past het beste in uw situatie?

3047_808_421

De wastafel – een zee van mogelijkheden

De badkamer is geëvolueerd naar een echte leefruimte. Van een puur functionele ruimte is de badkamer uitgegroeid tot hét pronkstuk van de woning. Een badkamer moet tegemoetkomen aan verschillende levensstijlen en leeftijden. Mensen willen een geïndividualiseerde badkamer, volledig aangepast aan hun wensen. Dit geldt ook voor de wastafel. Deze moet passen zoals u dat wenst in uw badkamer.

Enkele of een dubbele wastafel?

Wastafel voor een meubelVoordat u een wastafel koopt bedenk of u een enkele of een dubbele wastafel nodig hebt. Staat u met veel gezinsleden tegelijkertijd in de badkamer, dan is een dubbele of een verlengde wastafel zeker aan te raden. Maakt iedereen zich klaar op verschillende tijdstippen, dan is een enkele wastafel voldoende. Je moet uiteraard wel rekening houden met de beschikbare ruimte die u heeft.

Welke type wastafel?

Welke wastafel past bij uw situatie?

De volgende keuze waar u voor staat is of u een inbouw, opbouw of vrijstaande wastafel neemt. Heel populair zijn tegenwoordig de opbouwwastafels die een vleugje nostalgie combineren met design. Hier kunt u bijvoorbeeld ook denken aan een wastafelblad met daar bovenop een waskom die diverse vormen kan aannemen. Van een retro ronde waskom, naar een ovale waskom, naar een hartvormige waskom tot een strak vierkante waskom of rechthoekige waskom.

Inbouw wastafels of half ingebouwde wastafels

inbouw wastafelKlassieker zijn de inbouw wastafels. Deze wastafels worden geplaatst in de ‘uitsnijdingen’ van het wastafelblad, zodat deze als het ware ‘hangt’, steunend op het blad.

U kunt de wastafels ook half inbouwen, zodat de voorkant er als het ware uitspringt, wat het gebruiksgemak verhoogt.

 

Onderbouwwastafels

onderbouwwastafelEen andere optie is een onderbouwwastafel. In dit geval wordt de wastafel onder de ‘uitsnijding’ geplaatst, zodat het wastafelblad overloopt in de wastafel, wat het onderhoud vergemakkelijkt en de hygiëne verhoogt. Belangrijk in elk geval is dat de wastafel en het wastafelblad naadloos op elkaar aansluiten, zodat het geheel hygiënisch en waterdicht is.

Vrijhangende wastafels

vrijhangde-wastafel

Daarnaast zijn er nog vrijhangende of vrijstaande wastafels waarbij de leidingen mooi weggewerkt worden in de muur of in een zuil. Door deze minimalistische aanpak, krijgt u een gevoel van ruimte.

U kunt ook opperen om deze wastafel net zoals bij de andere varianten te benutten als opbergruimte in de vorm van een onderbouwkast. Doordat u een vrijstaande wastafel heeft en geen extra wastafelblad, verliest u ook deze extra ruimte rond de wastafels om wat spulletjes uit te stallen.

De vorm en plaatsingswijze van de wastafel bepalen al in grote maten het design van je wastafel. Natuurlijk dragen ook de materiaalkeuzes van de wastafel en het wastafelblad zelf hieraan bij. Zo kunt u een wastafelblad nemen uit bijvoorbeeld graniet, marmer, hout, kunststof of MDF.

Welke materiaal voor mijn wastafel?

Porselein – tijdloos klassiek

porseleinEen klassieker is de witte porseleinen wastafel. Dit heeft hij te danken aan zijn glad en vlak oppervlak, waardoor bacteriën en vuil geen vat hebben. Daarnaast is porselein budgetvriendelijk, krasbestendig en gemakkelijk in onderhoud. Qua design kan je alle kanten uit en u hoeft uzelf ook niet te beperken tot de kleur wit. Er zijn diverse kleuren mogelijk.

 


Natuursteen – tijdloos exclusief

Natuursteen wastafels hebben een exclusieve uitstraling. U moet er wel rekening mee houden dat natuursteen poreus is, dus gevoelig voor vlekken. Zuurhoudende producten, ammonia en schuursponsjes dient u te vermijden als u de glanzende toplaag in tact wilt houden. Wilt u zo lang mogelijk genieten van uw natuurstenen wastafel? Dan raden wij u aan om ieder jaar een beschermlaag aan te brengen.


Composiet – uitstraling naar keuze

Composiet is stevig, duurzaam en door zijn dichte structuur heel hygiënisch en niet poreus. Het is gemakkelijk in onderhoud en krasbestendig. Qua looks kan je met composiet alle kanten uit.

 

 

 


Gietijzer – nostalgisch

gietijzerGietijzer is een hygiënisch, duurzaam en robuust materiaal. Aan de binnenzijde wordt een emailleerlaag voorzien. deze kunt u in diverse kleuren krijgen. Wees wel voorzichtig dat u geen zware voorwerpen op het emaille laat vallen, dan kan dit namelijk afbreken. Bovendien moet u er voor zorgen dat u een meubel kiest met genoeg draagkracht.

 

 


Plaatstaal – minimalistisch strak

Dit lichte materiaal is heel onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Dankzij de gladde en harde emailleerlaag met haar dichte structuur is een plaatstaal wastafel bacterievrij. Bovendien kan staal in diverse trendy designs ontworpen worden.

 

 


Koper – exclusief en charmant

Minder voorkomend zijn wastafels gemaakt van koper. Koper op zich is een redelijk duur materiaal en daar komt nog bij dat deze wastafels handgemaakt zijn. Hier staat tegenover dat koper heel duurzaam is en hygiënisch door het feit dat bacteriën op koper geen vat hebben.

 


Glas – licht en modern

glazen-wastafelGlazen wastafels kunt u verkrijgen in diverse kleuren, vormen en structuren. Glas is een goede keuze, wel moet u rekening houden met eventuele kalkafzetting. Goed reinigen is dan ook de boodschap!

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *